Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест

Жители от "Лозенец" продължават да не искат небостъргач на ул. "Златен рог"

3
Снимка: Златина Йовкова, БНР
Жители на кв.„Лозенец“ за пореден път излизат на протест срещу изграждането на небостъргач на ул.„Златен рог“. Те са несъгласни не само с височината на строежа, но и с неговото местоположение, което не кореспондира с околните сгради.

Подписка от над 450 жители на „Лозенец“ е  внесена в Столичната община още през пролетта на тази година. В документа се иска да се преосмисли изграждането на небостъргачи на лозенския хълм. Но след като изграждането на високата 120 м сграда започва, гражданите предприемат следващата стъпка - протестни действия.

Макар строителното разрешение, посочено на информационната табела на строежа да е от 26.01.2007 г., издадено от тогавашния главен архитект на Столичната община Петър Диков, реално дейностите започват едва през април тази година. Фиктивно строителна площадка е разкрита през 2010 г. Според предишните разпоредби в Закона за устройство на територията - строителството трябва да започне до 3 г. след издаване на разрешението и до 5 г. да е готов грубият строеж. Именно това налага презаверка от главния архитект и сега инвеститорската фирма се позовава на 10 г. срок за започване на строителството, заложен в измененията на закона от тази година. На практика нарушения няма, посочи директорът на Дирекция „Общински строителен контрол“ към Направление „Архитектура и градоустройство“ арх.Влади Калинов.

Недоволните жители обаче не са на това мнение.
Проектът е одобрен като офис сграда със смесено предназначение и не е разрешавано строителството на улица.
Жителите на кв.„Лозенец“ са депозирали жалба в  Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), която трябва да излезе със становище има нередности и спазени ли са всички процедури.

Чуйте подробности по темата, разработена от Златина Йовкова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна