Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия, Турция и Иран съгласуваха приоритетите си в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия, Турция и Иран ще работят за свикване на Конгрес за национален диалог в Сирия, съобщава ТАСС. За това се договориха лидерите на трите държави на срещата си в Сочи.

Потвърдихме готовността да увеличим сътрудничеството за окончателно унищожаване на ИДИЛ, Джебхат ан Нусра и други екстремистки групировки. По общото ни мнение успехите на бойното поле, наближаващото освобождение на цялата територия на Сирия, откриват качествено нова възможност за уреждане на кризата като цяло, заяви руският президент Владимир Путин.

Амбицията на Путин и на колегите му Реджеп Ердоган и Хасан Рохани е да съберат на масата за преговори делегати на различните партии, опозицията, етническите и конфесионалните групи на Сирия, за да изработят нова конституция и да проведат на нейна основа избори под надзора на ООН. Датата и участниците в този форум тепърва ще бъдат уточнявани.

Путин, Ердоган и Рохани потвърдиха, че ще работят за съхраняване на единството и териториалната цялост на сирийската държава и за включване на други държави и международни организации във възстановяването на Сирия от 6-годишната война.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени