Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед може да вдигне лихвите през декември, но се засилват съмненията относно растежа на инфлацията

Доларът реагира негативно на стенограмата от последното заседание на Фед

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На последното си заседание, проведено в края на октомври и началото на ноември, членовете на Федералният резерв са посочили, че вероятно ще повишат краткосрочните лихвени проценти "в близко бъдеще" поради засилващата се американската икономика, но неколцина от тях са отбелязали, че подкрепата им за подобен ход ще зависи от това, дали те ще видят сигнали за ускоряване на инфлацията.

Само три седмици преди последното заседание на Фед за 2017-а година, оповестените в сряда вечерта протоколи от предходната среща засилват пазарните очаквания, че предстои трето за година повишение на федералната фондова лихва с четвърт процент. Пазарът на фючърси на федералната фондова лихва оценява на близо 100% вероятността за увеличаване на основната лихва на Фед на заседанието на 12-ти и 13-ти декември.

Стенограмата от предишната среща на Централната банка на САЩ показва, че "мнозина" от членовете на Фед гледат на новото повишаване на лихвените ставки като "оправдано в краткосрочен план", но неколцина от тях вече смятат, че упорито слабата инфлация може да остане под целевото ниво от 2% за по-продължителен от досегашните очаквания период, което пък поставя под въпрос темпото на затягане (повишаване) на лихвите ставки през следващата година.

Според последните протоколи, повечето служителите на Фед продължават да мислят, че затягащият се пазар на труда вероятно ще засили инфлацията в средносрочен план. Мнозина от участниците обаче отбелязаха, че продължаващото слабо представяне на инфлацията, дори и при по-нататъшното засилване на пазара на труда, може би се дължи не само на временни фактори, но също така да е повлияно от развития, които могат да се окажат по-трайни, показва стенограмата.

Подобно мнение изрази по-рано тази седмица и председателят на Фед Джанет Йелън. Нейните възгледи бяха отразени и в стенограмата от последното заседание на Фед, като няколко от участници са изразили загриженост, че постоянно слабата инфлация би могла да доведе до намаляване на дългосрочните инфлационни очаквания, или може би вече да ги е понижила.

Опасенията относно ниската инфлация, поставящи под въпрос политика на Фед за по-нататъшно повишаване на лихвите през следващата година, се отразяват негативно на американския долар. Само в рамките на търговията в сряда индексът на долара спрямо останалите шест основни валути се понижи с цели 0,8%, отбелязвайки най-солиден дневен спад от юни насам.

Доларът продължава да губи позиции и по време на днешната търговия, като трябва да се има предвид, че финансовите пазари в САЩ са в официална почивка за Деня на благодарността. След като еврото поскъпна вчера с 0,7%, днес единната европейска валута нараства с нови 0,2% към 8-дневен връх от 1,1846 долара, отправяйки поглед към неговия едномесечен връх около 1,1860 нивото от 15-ти ноември. Еврото намира допълнителна подкрепа от нова серия силни данни, потвърждаващи, че икономиката на еврозоната се намира в много добра форма.

В същото време британската лира стабилизира малко под 1,3300 долара, след като в началото на днешната търговия удари 6-седмичен връх около 1,3336 нивото. След вчерашен спад с цели 1,1% спрямо йената, щатската валута продължава и днес да се намира под натиск от продажби, понижавайки се към ново двумесечно дъно около 111,07 йени. Доларът губи позиции  и спрямо швейцарски франк, търгувайки се около 5-седмично дъно от 0,9806 франка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени