Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблеми с ремонтите на старите сгради във Велико Търново спъват туризма

Снимка: Здравка Маслянкова

По основните туристически маршрути във Велико Търново българи и чужденци всеки ден минават покрай падащи къщи и затворени магазини.

Един милион туристи годишно посещават Велико Търново и това отрежда на старопрестолния град националното първенство в областта на културния туризъм. 

Само че старата част на града бавно и полека пада в плен на разрухата и опустяването.

Туристите коментират, че тези улици, които са старинни и би трябвало да запазят малко повече духа на стария български град, навяват леко тъжна атмосфера заради затворените магазини. Собствениците, много от тях, нямат възможността да реставрират сградите си, а би било грехота един град като Велико Търново, който е перла на България, да остане нереставриран.

Обичам и харесвам Търново, но смятам, че могат да се заделят пари, би трябвало да се реставрира и да заживее както старите градове в Европа. Търново трябва да е една от запазените марки на България.

Юлияна Йосифова има къща и малка бакалия на ул. „Стефан Стамболов“. Над 30 са затворените помещения, които някога са били магазини или заведения на тази улица, която отвежда от центъра на Велико Търново до крепостта „Царевец“.

Въпросът не е само за пари при възстановяването на сградите, защото те са със статут на паметници на културата, коментира скулпторът Деан Иванов, който също живее и работи в Стария град.

Специално в Стария град разрешителният режим е много труден, много бавен. Ако трябва да е по легален, по нормален начин, просто почти е невъзможно, много бюрокрация. Параграф 22 се получава. Стените падат, къщите падат, но не може да ги пипаш, защото са ансамбъл или друга форма резерват. Естествено, не на последно място е желанието на тези хора, които живеят в тези жилища или са техни собственици, да ги ремонтират, да ги направят. Но по-голяма част от собствениците не живеят в Търново и изобщо не ги вълнува тази работа.

111 сгради-паметници на културата са проверени от специална комисия във Велико Търново. Дадени са 55 предписания за ремонти. Близо 30 къщи вече са ремонтирани или са в процес на работа.

Една от най-големите трудности е да бъдат издирени собствениците, коментира кметът Даниел Панов:

Има сгради с по 15 собственици на един имот. Има хора, които от години са в ЮАР, получават си наемите от магазините на първото ниво, но не се интересуват от състоянието на второто, което са длъжни да ремонтират.

Великотърновският кмет се закани да налага сериозни глоби. Според Закона за културното наследство физическите лица, които не стопанисват добре имотите си, подлежат на глоба от 3 до 10 хиляди лева, санкцията за фирмите е до 30 000 лева. Засега в старопрестолния град глобени няма.

Чуйте репортажа в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна