Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каракачанов: Трябва да се реши проблемът с мудната процедура за получаване на българско гражданство

Красимир Каракачанов
Снимка: БГНЕС



Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пое ангажимент бързо да се реши проблемът с мудната процедура за получаване на българско гражданство от граждани на Македония. Каракачанов разговаря днес с хора от Българския културен център в Струмица.

България не може да иска тези формалности, които се искат на чужди хора. Това е толкова обидно, колкото би било, ако преди 120 години Гоце Делчев, който е дошъл да учи в българското военно училище да става български офицер, някой му беше поискал документ за произход. Да докаже той, какъв е по произход. Това е проблемът. Този въпрос трябва да се решава бързо и ще го налагаме като политика.

Председателят на Българския културен център Любомир Младенов открои факта, че след подписания през лятото договор за добросъседство между България и Македония се усеща промяна в отношението към хората, които се самоопределят като българи:

Благодарни сме на това, че дишаме по-свободно в последните няколко месеци, защото знаем какво беше преди това. Всичко, което е свързано с българщината, беше слагано там в някакъв ъгъл и не можеше да се развива. Да се надяваме, че това ще остане едно обикновено минало и ще дойдат нови времена.

По-рано правителствата на двете държави проведоха първото си съвместно заседание именно в Струмица.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна