Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Принц организира концерт в памет на сър Невил Маринър във Виена

Мария Принц на репетиция със сър Невил Маринър
Снимка: личен архив

На 14 ноември в зала „Моцарт" на виенския Концертхаус се проведе забележителен концерт в памет на големия британски диригент и цигулар  сър  Невил Маринър – един от колосите на световната  музикална класическа сцена през втората половина на ХХ и началото на XXI век. 

Маестрото е основател на легендарния ансамбъл Academy of St Martin in the Fields. Признат е за ненадминат интерпретатор на виенската класика, а приживе е известен със своя стремеж към съвършенство и по собствените му думи „достигане на прозрачна, сякаш кристална звучност в музицирането“.

Сър Невил Маринър е диригентът, завещал на поколенията мащабна дискография - почти 600 компактдиска с 1200 записани и дирижирани от него творби. Носител на рицарско звание за артистични постижения, той впечатлява с професионализъм, аристократизъм и благородство - качества, за които неизменно споменават творилите заедно с него музиканти.


Сред най-обичаните и близки изпълнители до сър Невил Маринър в продължение на 18 години е  Мария Принц – известна и високо ценена българска пианистка, свирила с водещи оркестри и изнесла рецитали в цяла Европа, САЩ и Япония. Именно тя бе инициатор на вълнуващата музикална вечер в Концертхаус, а също така и изпълнител, заедно с прекрасни сценични партнъори – Виенския камерен оркестър под диригентството на Стивън Барлоу, световноизвестния кларинетист Андрю Маринър,  флейтиста от Виенската филхармония Карл-Хайнц  Шютц и виолончелиста Робърт Ноч – също член на Виенската филхармония. Стилната програма включваше произведения от Моцарт, Ервин Шулхоф и  Венсан д`Енди.

За слушателите на предаването "Алегро Виваче" по "Хоризонт" Мария Принц с удоволствие и много емоция разказа за коцепцията и организацията на този концертен проект и отново подчерта значимостта, която фигурата на сър Невил Маринър има в нейната кариера на музикант.

Чуйте думите на Мария Принц в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна