Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяка трета жена в ЕС е била жертва на насилие, почти всяка четвърта българка - на домашно насилие

84 жертви на домашно насилие са потърсили помощ в Търговищко от началото на 2017 г.

| обновено на 25.11.17 в 15:24
Снимка: БГНЕС

Тази вечер емблематични сгради в света ще бъдат осветени в оранжево в подкрепа на международната кампания на ООН срещу насилието над жени. В София, по инициатива на Зонта Интернешънъл, Националният дворец на културата ще свети в оранжев цвят. 

Във Великотърново в оранжево ще бъде осветена крепостта Царевец.

Всяка трета жена в ЕС е била жертва на някаква форма на насилие, съобщава  анализ на Евростат. У нас почти всяка четвърта българка  е била жертва на някакъв вид домашно насилие,  най-често сексуално.
84 жертви на домашно насилие от петте общини на област Търговище са потърсили помощ от началото на годината досега. Това съобщиха от Асоциация "Ная" по повод световната инициатива "16 дни на активни действия срещу насилието основано на пола". 

Според Нина Николова от Асоциация "Ная" 90 процента от пострадалите са жени и деца, което амбицира екипа да продължи активната си работа не само по време на кампанията.

Това означава да продължим психологическото, социалното консултиране на пострадали от домашно насилие, да продължим да предоставяме юридическо консултиране, да водим дела по Закона за защита от домашно насилие, както и да затвърждаваме и разширяваме съвместната си работа с останалите институции по случаи на домашно насилие, обясни Николова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна