Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перспективите за Балканите и Българското председателство на Съвета на ЕС

Възможно ли е единство на Балканите по пътя им към Европейския съюз? Този въпрос започва да се налага все по-често в публичното пространство.
България обяви за свой приоритет по време на Председателството на ЕС бъдещото еврочленство на страните от Западните Балкани. В същото време, след известно затишие по темата, Брюксел даде заявка, че разширяването на Съюза в посока Балкани отново е в дневния ред на европейските политици.

Повечето от тях смятат, че този процес е необратим, въпреки все още има полюсни настроения сред отделните страни-членки.

Евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев е категоричен, че е време за обединение на силите и за оказване на помощ в евроинтеграционния процес на страните от Западните Балкани. Други експерти не са толкова оптимистично настроени.

На фона на засиленото говорене за евроинтеграцията на страните от Западните Балкани възниква и друг важен въпрос - защо темата стана особено актуална сега - в навечерието на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Подчертаният интерес към региона на Русия, Турция, а отскоро и на Китай, не е тайна. Това обаче прави баланса между тези сили и Европа труден, особено за Сърбия, смята журналистът от БТА Райна Асенова. Сходна е позицията и на колегата Аделина Марини от изданието EU inside.

Според журналиста от БТА и познавач на процесите в Гърция Николай Костов внимание трябва да се отдаде на все по-нарастващото влияние на Китай в района.
 
Бъдещето на сигурността и стабилността в района е причината освен към Европа, страните от региона да искат и присъединяването си към НАТО, смята Николай Костов.

Още различни гледни точки по темата чуйте в репортажите на Георги Марков в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна