Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хорст Зеехофер подкрепи създаването на "голяма коалиция"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на консерваторите в Бавария Хорст Зеехофер подкрепи съставянето на правителство в Германия с участието на консервативния блок ХДС/ХСС и Германската социалдемократическа партия. С това той даде нов тласък на идеята за нова "голяма коалиция" като вариант за изход от политическия блокаж във федералната република, предаде Ройтерс. 

Коалиция между консерваторите и ГСДП е най-добрият вариант за Германия - във всеки случай е по-добър от коалиция със Свободната демократическа партия и Зелените, заяви Зеехофер пред вестник "Билд ам зонтаг". 

Няколко европейски лидери подчертаха, че е важно в Германия бързо да бъде съставено стабилно правителство, за да може ЕС да пристъпи към обсъждания за бъдещето си, включително по въпроса за излизането на Великобритания и предложенията на френския президент Еманюел Макрон за реформи в еврозоната.
Вчера Меркел заяви, че ще се стреми да състави голяма коалиция, а според проучване от днес на социологическия институт "Емнид", 52 процента от германците подкрепят такава коалиция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна