Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев е на посещение в Кипър

| обновено на 27.11.17 в 11:57
Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Разширяване на сътрудничеството между България и Кипър и още по-активното присъствие на българската общност в социалния и културен живот на острова са във фокуса на първото официално посещение на българския президент Румен Радев в Кипър днес и утре.

Българският държавен глава бе посрещнат от кипърския си колега Никос Анастасиадис пред строените почетни роти в президентския дворец в Никозия. Румен Радев положи венец пред паметника на архиепископ Макариос Трети - първия президент на независим Кипър. Българският трибагреник се вее днес над президентския дворец в Никозия, редом с националния флаг на Кипър и знамето на Европейския съюз.

Деловата работа на посещението започна със среща между президентите на Кипър и България и пленарни разговори между делегациите на двете страни. След тяхното приключване предстои подписването на две споразумения, насочени към разширяване и задълбочаване на сътрудничеството между България и Кипър. Те са в областта на търговското корабоплаване и морската администрация, а също в областта на образованието, културата, науката, младежта и спорта. Последните подписани спогодби между двете страни са от посещението на Никос Анастасиадис в България през февруари 2016-та година.

Румен Радев ще се срещне по-късно днес с архиепископа на Кипър Хрисостомос Втори, а утре официалните срещи продължават с председателя на Кипърския парламент Деметрис Силурис и ректора на университета на Кипър проф. Константинос Христофидес. Българският президент ще се срещне и с представители на българската общонст на острова.

Българският президент ще участва днес в тържествена церемония по даване на името на Васил Левски на улица в община Лакатамия в Никозия, което е съвместна инициатива на българското посолство в Кипър и ръководството на общината. След това Румен Радев ще се срещне с представители на българската общност на острова.

Със силно българско присъствие е вторият ден от визитата на президента в Кипър. Той ще връчи орден "Мадарски конник" I степен на Сотирула Хараламбус, заместник-председател на най-голямата синдикална организация в страната – Панкипърската федерация на труда, и министър на труда и социалната сигурност на Кипър в периода 2008-2013 г., за нейния принос за развитието на българско-кипърските отношения в социалната област. В Университета на Кипър Румен Радев ще дари бюст-паметник на Джон Атанасов за изграждащата се в най-голямото висше учебно заведение Алея на науката и ще изнесе пред студенти лекция на тема "Европа по пътя на дигиталното бъдеще".

Кипър и България имат дългогодишни добри и ползотворни политически, икономически, културни отношения, но според статистиката през 2016 г. стокообменът между двете страни регистрира спад с над 40%, отлив има и на преките инвестиции от Кипър в България.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна