Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев и Никос Анастасиадис искат обща политика за справяне с предизвикателствата пред ЕС

| обновено на 27.11.17 в 19:05
Снимка: БГНЕС

Двустранните отношения, регионалните проблеми на сигурността и стабилността, Западните Балкани, предизвикателствата пред Европейския съюз и предстоящото председателство на България бяха основните акценти в проведените днес в Никозия разговори между президентите на България и Кипър Румен Радев и Никос Анастасиадис.

Отношенията между България и Кипър са на отлично ниво и днешната среща дава възможност за задълбочаване на сътрудничеството в редица сектори като енергетика, търговия, образование, култура, подчерта в изявлението си след официалните разговори Никос Анастасиадис. Кипърският президент изрази пълната подкрепа на неговата страна за европейското председателство на България и ѝ пожела успех.

Република Кипър подкрепя политиката на България по отношение на Западните Балкани като един от приоритетите на европейското председателство и вижда тяхното членство като възможност за разширяване на регионалното сътрудничество на принципите на демокрацията и правовата държава, посочи Никос Анастасиадис. Той изрази задоволство от едно бъдещо членство на Сърбия и Черна гора в Европейския съюз.

Кипър и България споделят обща позиция по важни европейски теми от взаимен интерес като насърчаване на конкурентността и утвърждаването на кохезията като ключов фактор за развитие на Европейския съюз, отбеляза българският президент Румен Радев. Той изтъкна, че България има решаваща роля в Югоизточна Европа и заедно с предприетите от Кипър инициативи в Източното Средиземноморие двете страни могат да играят важна роля за мира, стабилността и сигурността.

Двамата президенти се обявиха и за обща европейска политика за справяне с предизвикателствата пред Европейския съюз като Брекзит, имигрантската вълна и икономическата криза. Двете държави ще продължат редовните си политически срещи и диалог за координация на общите си действия рамките на Европейския съюз, се договориха днес Румен Радев и Никос Анастасиадис. Българският президент отправи покана към кипърския държавен глава да посети България по време на нейното европейско председателство.

Българите, които живеят и работят в Кипър, и кипърците, завършили висшето си образование, са живият мост, който свързва нашите две страни и народи, подчерта президентът Румен Радев на срещата си с наши сънародници, проведена днес в Никозия. Тя, заедно с откриването на улица "Васил Левски" в един от новите райони на кипърската столица, бяха силните български акценти в първия ден от официалната визита на българския държавен глава на острова.

Никос Анастасиадис открои значителния принос на българската общност в икономическото развитие на Кипър.

Двамата президенти увериха, че има огромни перспективи за задълбочаване на приятелските отношения между Кипър и България. За това ще допринасят и подписаните днес две нови споразумения за сътрудничество, които бяха прибавени към действащите над 30 двустранни договора. Програмата за сътрудничество в областта на образованието, науката и културата предвижда обмен на специалисти и ученици от България и Кипър, насърчаване на взаимното участие в конференции и семинари, участие в международни културни събития, организирани от двете страни.

В областта на корабоплаването морските администрации на двете държави ще си обменят информация, опит и експерти, ще си сътрудничат в сферата на морското образование, морската сигурност, опазването на околната среда.

Никос Анастасиадис и Румен Радев специално обърнаха внимание на енергетиката като сфера, в която има големи възможности за сътрудничество между двете страни и в рамките на европейската енергийна политика.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна