Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Кашъмов: По закон трябва да бъде предоставен достъп до протокола за избор на изтребители

Снимка: БГНЕС

Едва на днешното съдебно заседание стана ясно, че документът, до който иска достъп журналистът Видев, е маркиран с гриф за служебно ползване, каза в интервю за предаването  "Нещо повече" адвокат Александър Кашъмов.

Министерството на отбраната да предостави списък на категориите, представляващи служебна тайна. Това препоръча Административният съд по делото на репортера на програма "Хоризонт" Добромир Видев, който поиска достъп до протокола на работната група, която през март класира фирмите, доставчици на самолети за Военновъздушните сили. По време на днешното заседание стана ясно, че протоколът за избор на изтребители е класифициран като „служебна тайна“.

Това, което беше не съвсем ясно, дори учудващо, е какво толкова съдържа този документ, че не се дава възможност да се информира обществото. Знаем много добре как инстицуиите организираха престрелка помежду си относно избора на самолет. Гражданите имат право да знаят, подчерта адвокат Кашъмов.

За съжаление, съдът отказа да се запознае лично с протокола от междуведомствената група. Делото ще бъде разгледано през януари. Би трябвало в една демократична държава, където правото на информация е принцип, да бъде предоставен поне частичен достъп до документа. Ако не можеше, документът щеше да бъде защитен с държавна тайна, а не със служебна, отбеляза Александър Кашъмов.

По силата на закона трябва да бъде предоставен  достъп до протокола за избор на изтребители. Може догодина да се поднови искането, за да бъде получен един вече декласифициран документ, завърши адвокат Кашъмов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна