Разликата в благосъстоянието между най-богатите и най-бедните региони у нас е 4,5 пъти

БГНЕС


Разликата в икономическото благосъстояние между най-богатите и най-бедните региони у нас е четири пъти и половина. Това показват данните от изследването на Института за пазарна икономика, което всяка година сравнява развитието на областите в България. В същото време намалява делът на населението, което живее в материални лишения, а Смолян изпреварва София по качество на образованието. 
За поредна година в челото на класацията за икономическо развитие са София и Габрово, а на дъното отново по традиция остават Пазарджик, Сливен, Силистра и Кърджали, коментира Явор Алексиев
Хомогенни клъстъри от общини в северозападната част на страната, някои от пограничните райони, смесените райони в Разград и Силистра, в които безработицата остава над 25 процента.
Икономистите установяват още увеличение на местните данъци заради ограничения ресурс на общините и това се отнася и за големите общини, включително за столичната: 
Дали София може да покрие собствената си инвестиционна програма предимно насочена към новите квартали? Ами не може, казва Петър Ганев
Икономистите предлагат част от преките данъци да постъпват в общините, а в образованието парите да се дават срещу качество.
Още от категорията
Даниел Нюи от ЕЦБ

Даниел Нюи: ЕЦБ очаква повече сливания и придобивания в банковия сектор на еврозоната

Дейността по сливане и придобиване в банковия сектор на еврозоната вероятно ще се ускори, като се има предвид бързият икономически растеж и намаляването на некачествените задължения, посочи директорът на банковия надзор към ЕЦБ - Даниел Нюи в днешно интервю за португалската преса, цитирано от агенция Ройтерс. Трябва да се има предвид, че..

публикувано на 11.12.17 в 12:51

НСИ: Поредно увеличаване на търговския обмен на България с ЕС и с трети страни

Износът на стоки от България към Европейския съюз и трети страни се увеличи през октомври с 14,5% спрямо същия месец на предходната година, достигайки 4,9267 млрд. лева. В същото време общият внос в нашата страна нарасна с 12,3% и възлезе на 5,4255 млрд. лева, показват предварителни данни на Националния статистически институт. Общото..

публикувано на 11.12.17 в 12:07

Френската централна банка прогнозира стабилен икономически растеж от 0,5% и през четвъртото тримесечие

През последното тримесечие на годината икономиката на Франция се очаква да запази доброто темпо на растеж от предходните три месеца благодарение на продължаващ подем в промишлената и в сферата на услугите при ускоряване на активността в строителството, показват резултати от последно проучване на Френската централна банка. Централната банка на..

публикувано на 11.12.17 в 11:32

Търговията на биткойн фючърси стартира гръмко на борсата CBOE с ценови ръст от над 20%

Първата в историята търговия на биткойн фючърси на голямата американска борса Chicago Board Options Exchange (CBOE) стартира доста гръмко в ранните часове на деня, като в даден момент цената има се повиши с повече от 20 на сто. Самото начало на търговията, което беше дадено в 01:00 ч. наше време, започна с временни проблеми при работата на уебсайта..

публикувано на 11.12.17 в 10:55

Ще поскъпне ли токът

Токът може да поскъпне, ако всички производители с мощност над 5 мегавата бъдат задължени да продават електроенергията си на енергийната борса, предупреди в интервю за "Хоризонт" председателят на Асоциацията на търговците на ток Мартин Георгиев . Миналата седмица парламентарната енергийна комисия прие законова поправка, според която цялата..

обновено на 11.12.17 в 09:43
Мартин Георгиев от Асоциацията на търговците на ток

М. Георгиев: Цените на тока може да тръгнат нагоре

Токът може да поскъпне, ако всички производители с мощност над 5 мегавата бъдат задължени да продават електроенергията си на енергийната борса, обясни за "Хоризонт" председателят на Асоциацията на търговците на ток Мартин Георгиев . Миналата седмица парламентарната енергийна комисия прие законова поправка, според която цялата електроенергия извън..

публикувано на 11.12.17 в 04:40

Министри от СТО обсъждат в Буенос Айрес риболовните субсидии и интернет търговията

Министрите на търговията на страните от Световната търговска организация ще заседават от днес до сряда в Буенос Айрес, където на дневен ред ще бъдат риболовните субсидии и интернет търговията, предаде ДПА. В столицата на Аржентина търговските дипломати от 164-те страни членки на Организацията ще обсъдят въпроси, които се отнасят не само до бизнеса по..

публикувано на 10.12.17 в 01:06