Разликата в благосъстоянието между най-богатите и най-бедните региони у нас е 4,5 пъти

БГНЕС


Разликата в икономическото благосъстояние между най-богатите и най-бедните региони у нас е четири пъти и половина. Това показват данните от изследването на Института за пазарна икономика, което всяка година сравнява развитието на областите в България. В същото време намалява делът на населението, което живее в материални лишения, а Смолян изпреварва София по качество на образованието. 
За поредна година в челото на класацията за икономическо развитие са София и Габрово, а на дъното отново по традиция остават Пазарджик, Сливен, Силистра и Кърджали, коментира Явор Алексиев
Хомогенни клъстъри от общини в северозападната част на страната, някои от пограничните райони, смесените райони в Разград и Силистра, в които безработицата остава над 25 процента.
Икономистите установяват още увеличение на местните данъци заради ограничения ресурс на общините и това се отнася и за големите общини, включително за столичната: 
Дали София може да покрие собствената си инвестиционна програма предимно насочена към новите квартали? Ами не може, казва Петър Ганев
Икономистите предлагат част от преките данъци да постъпват в общините, а в образованието парите да се дават срещу качество.
Още от категорията
Луис де Гиндос

Еврогрупата вероятно ще номинира Луис де Гиндос за следващ вицепрезидент на ЕЦБ

Министрите на финансите в еврозоната вероятно ще се споразумеят да подкрепят испанският министър на икономиката Луис де Гиндос за следващ вицепрезидент на ЕЦБ, наследявайки на този пост Витор Констанцио, чийто мандат изтичат през май. Според агенция Ройтерс това вероятно ще увеличи шансовете германец да поеме управлението на Европейската..

публикувано на 19.02.18 в 13:41

Юлиан Войнов: Има много неща, които насочват към Цеко Минев като собственик на "Юлен"

Бойко Борисов отклони вниманието от строителството на Пирин, каза в предаването 12+3 финансистът  Юлиан Войнов . В интервю премиерът  каза, че всички знаят кой е реалния собственик на фирма "Юлен" – за Цеко Минев става въпрос. Минев не притежава "Юлен" – това пък заявиха от финансова институция в което той е един от основните акционери...

публикувано на 19.02.18 в 13:14

ЕЦБ спря плащанията на третата по големина банка в Латвия

Европейската централна банка спря плащанията на третата по големина банка в Латвия. Това се случва ден, след като гуверньорът на Латвийската централна банка и член на Управителния съвет на Европейската централна банка Илмарс Римшевич беше арестуван. Искането за санкции срещу третата по големина латвийска банка ABVL дойде още миналата седмица..

публикувано на 19.02.18 в 13:03

Евростат отчита повишаване на строителството в ЕС през декември, но при солидно влошаване в рамките на България

Продукцията в строителния сектор на целия Европейски съюз и в частност на еврозоната нарасна за втори пореден месец в края на 2017-а година, докато строителството в рамките на България отбеляза доста рязък спад, показват последни данни на Евростат. Строителството в ЕС нарасна през декември с 0,6% спрямо ноември, когато се повиши с 0,5 на сто, като..

публикувано на 19.02.18 в 13:00

Летище София е обслужило близо половин милион пътници през януари

През първия месец на 2018 г. летище София е обслужило общо 499 688 пътници, което представлява ръст от 6,6 процента спрямо същия период на 2017 година, съобщава БТА. През Терминал 2 са преминали 63% или 315 987 от всички пътници, а през Терминал 1 - останалите 37% или 183 681 пътници. Пътникопотокът по международните редовни линии,..

публикувано на 19.02.18 в 12:35

Свиване на излишък по текущата сметка на еврозоната в края на 2017 година

Излишъкът по текущата сметка на еврозоната се сви през последния месец на миналата година въпреки нарастване на излишъка при търговията със стоки и услуги, показват данни на Европейската централна банка (ЕЦБ). Положителният баланс по текущата сметка на сезонно коригирана база се понижи през декември до 29,9 млрд. евро от 35,0 млрд. евро през ноември...

публикувано на 19.02.18 в 12:29
В магазините и ресторантите в Швеция все по-често се срещат надписи

Шведските власти се опасяват от бързото навлизане на дигиталните разплащания

В магазините и ресторантите в Швеция все по-често се срещат надписи "Не се приемат пари в брой", тъй като все повече се използват дигиталните разплащания, отбелязва Блумбърг, цитиран от БТА. Темпото, с което изчезват традиционните пари обаче притеснява властите. Подготвян преглед на законодателството на Централната банка сега обръща специално..

публикувано на 19.02.18 в 12:28