Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Божинова: Ако 2,5 млн. данъкоплатци не искат да дадат по 11 лв. за глас, който ги взема без желанието им, краде

Б. Цеков: Когато държавното финансиране е прекомерно и започне да създава една паразитна прослойка, това вече изкривява политическия процес

Снимка: БГНЕС

Формално няма пречка субсидиите за извънпарламентарните партии да са различни от тези за парламентарно представените. Но ако това е формалната страна, има и морално-политическа. От тази гледна точка подобно решение е силно укоримо, защото не просто съставлява двоен аршин, а очевидно, предвид откъде идва това предложение и спрямо кого е насочено, става дума за разчистване на персонални и политически сметки. Това каза за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" Борислав Цеков от Института за модерна политика:

Не за първи път големите партии и техните съюзници проявяват такова долнопробно, с извинение за израза, партийно лицемерие и сговор, когато трябва да се бранят привилегиите на партийната аристокрация. Още когато беше приеман действащият Закон за политическите партии в неговия парламентарен вид, аз съм бил негов съавтор и съвносител, тогава се направиха много усилия на разнородни депутати от различни групи да се въведат строги правила за контрола за финансирането. За размер на държавната субсидия, която се въведе, тогава беше въведен изрично един съвсем минимален размер – 1% от минималната работна заплата към онзи момент. И тогава, свидетелствам за това, как изведнъж, когато се посегна на тези привилегии, включително да се ползват общински и държавни помещения на безценица, част от които се отдават за кебапчийници и кръчми на пазарни цени, а след това приходите се ползват от партиите и техните апарати, изведнъж всички партийни различия изчезнаха, партийните ръководства и на най-десните, и на най-левите се обединиха и блокираха всичко. Така че не започва нищо от днес...

Когато държавното финансиране е прекомерно и започне да създава една паразитна прослойка от хора, които нямат друг начин на изхранване освен това да бъдат в партия, а това вече изкривява политическия процес и ние виждаме резултатите – политиката се диктува от едни апарати, където назначения се правят не според качествата на личностите.

Даниела Божинова от Сдружението за насърчаване на гражданската инициатива изтъкна, че от 1990 година насам няма партия събрала такава обществена подкрепа, колкото решението в референдума за намаляване на партийните субсидии:

Вече във втори държавен бюджет след референдума – един за 2017 година, а сега и за 2018 г. – политиците забравят за това, което народът е казал. Струва ми се, че наглостта им удари дъното. Но, след като господин Марешки направи това предложение, разбрах, че има още накъде да бъдат по-нагли и не само ще продължат да си плащат тази субсидия, която 2 516 791 души казаха, че не искат да им плащат, но и тези, които не могат да вземат решението и са извън парламента, те ще вземат по един лев, пак в случая се позоваваме на референдума. Наглостта става още по-голяма, ако си спомним, че господин Марешки проведе подписка за национален референдум почти едновременно с тази на инициативния комитет на Слави Трифонов, в който един от неговите въпроси беше за пълно отменяне на субсидията.
Ако 2,5 милиона данъкоплатци не искат да дадат по 11 лева за глас, този, който ги взема без желанието на тези, които са собственици, според мен извършва кражба или обир.

Интервютата на Диана Янкулова с Борислав Цеков и Даниела Божинова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна