Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"КТБ – какво се случи?" – фокус на втората книга е системата на Надзора

Снимка: БГНЕС
Втората книга на проекта "КТБ – какво се случи?" ще бъде представена в сряда вечерта. По проекта работят представители на 3 неправителствени организации – "Прозрачност без граници", "Център за либерални стратегии" и Програма "Достъп до информация". Целта е не само явлението КТБ да бъде анализирано, но и да бъде направено невъзможно в бъдеще. 

В предаването "Преди всички"  по "Хоризонт" Ваня Нушева, програмен директор на Асоциация "Прозрачност без граници", изтъкна, че за разлика от първата книга основният фокус на настоящото изследване са били действията или бездействията на институциите и функционирането на системата за Надзора. 

Изследването дава възможност за систематизиране на информацията относно начина, по който са функционирали институциите от Надзорната система, начинът, по който са били управлявани, капацитетът и ресурсите, с които са разполагали, за да могат да осъществяват своите правомощия по надзор над банковата система.
Целта на изследването, което екипът на Асоциация "Прозначност без граници" извърши, е всъщност да послужи като средство за една безпристрастна оценка на дефицитите в системата за банков надзор и като инструмент, който да служи за политики, които да минимизират дефицитите, политики за развитие на системата.


За 27 години имаме две кризи в сектора – през 1996-97 години е фалирала 1/3 от сектора, и фалитът на КТБ, която е била четвърта по големина в страната, изтъкна Нушева. Според нея част от уроците от казуса КТБ са научени, но прави впечатление, че институциите реагират трескаво, след като кризата се е случила, но не са положени достатъчно предварителни усилия за избягването ѝ. По проекта предстои издаването на още една книга – за икономическите последици от кризата КТБ.

Интервюто на Веселина Миланова с Ваня Нушева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна