Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК ще разполага с 3,8 млрд. лева догодина, реши НС

| обновено на 29.11.17 в 17:53
Снимка: БГНЕС

Националната здравноосигурителна каса ще разполага с 3,8 млрд. лева догодина, реши парламентът при второто четене на бюджета й. Средствата са с повече от 400 млн. лева спрямо тазгодишния бюджет.

Според председателя на здравната комисия д-р Даниела Дариткова с финансовата рамка за различните дейности гарантира функционирането на системата:

Додавайки стабилна финансова рамка за следващата година с 407 милиона повече, с разпределението на повече средства по отделните параметри на бюджета, ние гарантираме, че дебатът за намирането на по-добър начин за оказване на медицинска помощ може да бъде успешен и наистина да имаме ефективна здравна система.

Д-р Хасан Адемов от ДПС предупреди, че резервът на Здравната каса не може да отговори адекватно на възможни рискове:

Какво ще разпределяте, уважаеми дами и господа, от НЗОК. Какъв резерв остава? Ами, не дай си боже, ако има някаква сериозна епидемия или нещо друго, откъде ще се намерят допълнителни средства, като ние предварително изчерпваме резерва на Касата.

Здравната вноска се запазва в размер на 8%, решиха още депутатите.


Временен мораториум върху заплащането на нови скъпоструващи медикаменти беше наложен с бюджета на Здравната каса. Мярката цели да се обнови списъкът на медикаменти и да се изберат онези, които дават най-добър резултат, обясни д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ: 

Най-важното, към което трябва да се стремим, обаче, е да плащаме не за молекула, а за терапевтичен резултат. Това ще даде наистина смисъл на инвестицията и в лекарство потребление, и в останалите медицински дейности, да търсим заплащането за резултат, а не за диагноза.

Драгомир Стойнев от БСП обаче беше категоричен, че по този начин определени пациенти ще бъдат лишени от животоспасяващо лечение.
Има огромен теч, огромни кражби в системата и това го призна лично министърът на финансите. И кой е виновен - виновни ще бъдат болните хора, които няма да могат да се ползват от най-модерните лекарства, които се използват в Западна Европа, защото тука ГЕРБ не могат да се справят с този проблем.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна