Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозицията в Турция обвинява президента Ердоган в укриване на доходи

Реджеп Ердоган
Снимка: БГНЕС

В Анкара лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу показа документи, които по думите му доказват, че семейството на президента Реджеб Ердоган е укрило около 15 млн. долара на остров Ман.

Кемал Кълъчдароглу заяви, че разполага с документи за паричните преводи и банкови извлечения, показващи участие в схемата на брата на президента Мустафа Ердоган, на съпруга на сестра му Зия Илген, на негови синове, внуци и други близки. Той огласи данни за чести финансови трансфери през 2011 и 2012 г.  
Лидерът на опозиционната формация допълни, че е доказал твърденията си и сега е редно, ако Ердоган е човек на честта, да подаде оставка, както беше обявил.

По-рано президентът Ердоган заяви, че от главна опозиционна партия, заради Кълъчдароглу Народнорепубликанската се превръща в главна предателска партия, която се съюзява с всеки, който атакува Турция. 
След като документите бяха огласени, адвокат на държавния глава ги нарече фалшиви и призова те да бъдат предадени на прокуратурата. Говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Махир Юнал заяви, че Кемал Кълъчдароглу е разиграл политически театър и отново гледаме същия филм като корупционния скандал от 17-25 декември 2013 г.  Премиерът Бинали Йълдъръм квалифицира хода като очерняне, което няма да помогне на опозицията да спечели изборите. От своя страна президентът Ердоган отхвърли обвиненията и заяви, че това не е първият път, когато Кълъчдароглу лъже.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени