Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите продължават и днес работата си по финансовата рамка за 2018-а

| обновено на 30.11.17 в 13:34
Снимка: БГНЕС

Депутатите продължават и днес работата си по финансовата рамка за следващата година.

Пленарната зала отхвърли исканията на опозицията за увеличаване на средствата в Селскостопанската академия и Агенцията по градушките. Част от предложенията бяха свързани с пренасочване на пари между различните ведомства в сектора, но и те бяха отхвърлени.

От ГЕРБ обещаха, че ако се осъществят политиките за реформи в сектора на земеделието, догодина ще бъдат намерени средства за повече заплати.

Ако не се осигурят допълнителни средства за Агенцията по градушките и за "Напоителни системи", можем да очакваме критични ситуации, предупреди Бюрхан Абазов от ДПС. Видяхме какво стана наскоро в Бургаско, в други региони. С недостиг от 6 млн. лева очакваме още такива инциденти, каза депутатът от ДПС. Светла Бъчварова от левицата каза, че в Селскостопанската академия съотношението между заети в науката и най-ниските нива, които са свързани с обслужващия персонал, са в рамките на 70-80 лв. Петър Петров от "Обединените патриоти" допълни, че парите ги няма, тъй като 2/3 от парите отиват за дейност, несвързана с производството.

По-рано пленарната зала отхвърли исканията за повече пари за регионалното министерство, чрез които да се подпомогнат малките общини.

Дебатите и гласуването продължиха тази нощ до малките часове заради пререкания в залата с БСП. Затова и стигнахме до 17-а точка - тази за култура, обясни в предаването "Преди всички" депутатът от ГЕРБ Тома Биков:

100 точки е големият бюджет. Така или иначе гласувания по тъмно, както има всяка година, когато се гласува Бюджет, щеше да има. В крайна сметка такива са процедурните правила, че всеки може да се изказва. Според мен се злоупотреби с тези правила, защото буквално имаше около два часа, в които колегите от БСП се записваха един след друг за изказвания и говореха самоцелно, само за да запълнят петте минути, на които имат право, за да се стои по-дълго, за да се изнерви обстановката, търсеха провокация. Ние знаехме това и с колегите успяхме да се удържим и да не влезем в това.

На близо 10-часовото заседание в сряда бяха одобрени бюджетите на Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието, които предизвикаха най-разгорещени дебати. Парите за силовите структури, Министерството на правосъдието и за съдебната власт също бяха гласувани в късните часове.Тома Биков

Науката не е само БАН, подчерта Биков:

БАН има увеличение на бюджета - да, то не е огромно, но в същото време се дават 60 милиона за наука, защото науката не е само в БАН, наука има и в университетите. 60 милиона на проектен принцип, за които ще могат да кандидатстват учените от БАН. Аз мисля, че това е нормалният подход, не просто да се изсипват едни пари на калпак, а да се дават действително за наука и тези учени, които предложат добри идеи.

Черни знамена са спуснати в знак на протест на всички сгради на Българската академия на науките. По този начин учени от всички сфери изразяват своето недоволство към бюджетната субсидия за 2018-а година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна