Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЗС: Ефективността на Програмата за орално здраве на децата и силанизацията е доказана от резултатите

Снимка: БНР, по oralnaprofilaktika.bg
Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18-годишна възраст е обща договореност и отговорност на Българския зъболекарски съюз (БЗС) и Министерството на здравеопазването. От началото ѝ през 2011 г. досега по нея се прегледани повече от 100 000 деца в цяла България.

Целите са програмата са свързани главно с децата, както и родителите, учителите и здравните специалисти в училищата.
Един от основните акценти е безплатната силанизация на първите постоянни дъвкателни зъби на децата.

Това трябва да се направи в момента, когато емайлът узрява и повишава своята минерализация. А изборът на 6-ите молари е неслучаен – тези дъвкателни зъби най-често образуват пукнатини, т.нар. фисури, които са врата за кариес и усложнения.
Защитата чрез силанти достига до 100%, което е непостижимо с друг профилактичен метод, твърди д-р Виктория Жекова – ръководител на кампанията по поставянето на силанти на шестите зъби на децата между 5 и 8 години.

Но Програмата не се състои само от кампанията за силанизация, която над 90% от родителите оценяват положително. Тя е свързана и с повече усилия за информираност на населението за оралната профилактика и здраве на децата до 18 години.
Последствия от първите години на силанизиране вече доказват ефективността на този профилактичен метод. Проследявайки зъбния статус и извадените зъби на 6-, 12- и 18-годишните, статистиката доказва, че подходът е успешен. След първия 5-годишен период Програмата е продължена до 2020 г. и държавата осигурява за нея около 1,5 млн. лева всяка година.

В силанизацията на детските молари участват 500 зъболекари от цялата страна.
Повече информация, вкл. и списък на специалистите с адреси и телефони има тук, както и на безплатен телефон 0800 1 45 46.

Чуйте повече по темата в репортажа на Георги Нейков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна