Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15-ата благотворителна кампания "Българската Коледа" беше официално открита от президента Радев

| обновено на 01.12.17 в 12:03


15-ата благотворителна кампания "Българската Коледа" беше официално открита от президента Румен Радев. Това стана на церемония в Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив. Тази болница е сред активните участници в инициативата през годините. В различните клиники, където се лекуват деца, досега са инвестирани над 1 млн и 600 хиляди лева за нова апаратура. 


Президентът благодари на всички, ангажирани с инициативата на дарителите, и най-вече на лекарите и медицинските работници за надеждата, която носят, и затова, че по най-добрия начин оползотворяват дарените средства. На продължителната грижа ще акцентира новото издание на Българската Коледа, като мотото на започващата кампания е "В подкрепа на спасения детски живот", каза още Румен Радев и допълни.

"Българската Коледа" не е просто дарителска кампания. Тя е нещо много по-голямо. Тя ни дава вярата и усещането, че живеем в цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности. Тя споява различни социални слоеве, тя инвестира в нашият най-голям капитал – здравето на нашите деца. Тя е израз на надежда за бъдещето ни като нация и като държава, защото успява да обедини хората с различни професии, социално положение, образование около една общественозначима кауза.

Пожелавайки успех на новото издание на инициативата, президентът Радев изрази увереност, че отново в кампанията ще се включат хиляди българи. Той  припомни също, че през тази година в полза на децата, страдащи от тежки детски хронични заболявания, бяха събрани два милиона 650 хиляди лева, като със средствата са подпомогнати 474 малки пациенти и 30 здравни заведения в цялата страна.


През 2017 година даренията бяха насочени за диагностика, включително генетични изследвания, медикаментозно лечение, медицински изделия и помощни средства, рехабилитация, логопедична и психологична терапия.  

Благотворителната инициатива "Българската Коледа" се провежда под патронажа на президента неизменно от 2003 година досега. Събраните средства се разпределят от организаторите по предложение на Експертен съвет. И тази година БНР е медиен партньор на инициативата.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Кремена Данева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна