Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари от "Пирогов" протестираха с искане за оставката на изпълнителния директор проф. Балтов

| обновено на 05.12.17 в 18:52
Снимка: Даниел Инков

Десетки лекари и работници в "Пирогов" протестираха пред сградата на лечебното заведение с настояване за оставката на изпълнителния директор професор Асен Балтов. Те заявиха, че ръководството на болницата управлява лошо, прави спорни назначения, раздува административния щат и не задържа младите специалисти. 

Нарушаване на колективния трудов договор, съкращения на над 150 работни места и увеличаване на дълга на "Пирогов" до 2 милиона лева са част от проблемите, които лекарите заявиха публично. В момента здравното министерство извършва проверка на състоянието на "Пирогов", казаха протестиращите.

Защото търпението ни се изчерпа. Във встъпване на длъжност професор Балтов поиска от нас кредит на доверие, кредит, който ние дадохме, кредит, който той не оправда и се започна с подписването на неизгодния за болницата договор със Здравната каса с 400 хиляди лева по-малко месечно от предишния, последва освобождаване на специалисти по здравни грижи с мотив, че са на пенсионна възраст и тежат на бюджета на болницата, без да се осигури нито един нов кадър.

Лекарите и сестрите заявиха, че условията на труд в болницата са влошени:
 

За последните десет месеца на управление на сегашното ръководство са погазени всякакви принципи на демокрация и уважение към основният движещ фактор на болницата – лекари, сестри и санитари.


Десетки лекари и медицински специалисти и служители твърдят, че ръководството управлява лошо, прави спорни назначения и увеличава необосновано администрацията и не задържа младите специалисти. 
Оставка! Аз съм санитар, последната дупка на кавала в тая болница. 238 лв. преведени по карта + 150 лв. преди това аванс. Няма една минимална работна заплата. Принудиха всички кадърни лекари от "Пирогов" да си тръгнат, сестри, санитари, също си тръгват. 

От синдикалната секция на КТ "Подкрепа" в "Пирогов" изпратиха отворено писмо до здравния министър Кирил Ананиев.

Протестиращите заявяват, че ако директорът не си отиде, ще последва колективна оставка, с което ще парализират дейността на спешния институт.


Професор Стоян Сопотенски обясни за какво е протестcът.
Защита правото на труд, нарушено чрез решение за структурни промени, с промяна на трудовите договори от безсрочни на нови, с изпитателен срок от шест месеца. 

Утре протестът отново ще продължи от 13 часа.

До момента директорът на "Пирогов" Асен Балтов не е отговороли на исканията на протестиращите. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна