Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излезе от печат книгата "Камино: Пътят на завръщането" от Тихомир Иванов


Тихомир Иванов представя днес книгата си "Камино: Пътят на завръщането", в която разказва за пътешествието си по Пътя на Сантяго – популярен поклоннически маршрут в Северна Испания, който завършва в храма Сантяго де Компостела, където се съхраняват мощите на апостол Яков.

За предаването „Преди всички“ по „Хоризонт" той сподели, че е преминал по пътя през 2013 година.

Сред редица житейски предизвикателства някак си останх без път и посока. Съвсем случайно разбрах за пътя, поканиха ме на едно събитие и това беше моментът, в който аз осъзнах, че имам нужда да направя този път. Не знаех какво ще открия там, какво ще ми се случи. Тръгнах с много голямата кошница. Първите шест дни бях много разочарован, защото се сблъсках с една комерсиална действителност, нямаше къде да се спи, приютите бяха пълни, борихме се за места... В последствие осъзнах в какъв процес се намирам, че през цялото време са работили много по-дълбоки и много по-сложни процеси и започнах да се отпускам, започнах  да пречиствам съзнанието си, да се освобождавам от онзи, който бях преди да отида на Камино.
Ако не остане място в приюта, ти просто търсиш друг приют, опитваш всички възможни приюти в конкретното селище, а ако няма място - просто отиваш в следващото, което може да е много голямо предизвикателство, защото един ден от 20 километра трябваше да направя 40...
Истината е, че когато отпуснах контрола, когато отпуснах мислите си и спрях да ги слушам и се доверих на едни други събития и неща, тогава видях и се научих, че  не беше проблем, че нямаше места, защото през цялото време виждах, че всъщност хората имаше къде да спят. Може да не е било в приютите, но винаги се намираше някакво решение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна