Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Тончева: Мораториумът върху реимбурсирането на новите лекарства е групова безотговорност

Част от отпадащите 17 медикамента се прилагат успешно по света

Снимка: БГНЕС

Базирайки се на финансови, а не на медицински анализи, парламентът гласува на второ четене едногодишен мораториум върху заплащането от Касата на нови лекарства. Това накара недоволните от решението да организират протест на 9 декември от 11 ч. на площад Народно събрание в София, тъй като според тях мораториумът е пагубно решение, че те няма да имат достъп до утвърдени по света вече и действащи диагностични и терапевтични процедури, за да се спестят 25 млн. лв. от бюджета на НЗОК.
За предаването "Хоризонт до обед" Антоанета Тончева – генетик, който се занимава с молекулярна и медицинска генетика в Германия – определи гласуването като "групова безотговорност", която касае хиляди човешки съдби.

Никъде в Закона и в съответните правилници и наредби не е записано кои заболявания и кои пациенти попадат под тези ограничения и каква е точно причината. Много лесно е да напишеш фразите "Нови диагностични и терапевтични процедури" и да кажеш, че мораториумът ще важи само за 2018 година, като през 2018 може да се гласува подобно нещо, което да важи за следващата, за по-следващата... Става дума и за това, че има множество заболявания, не всички от които обаче са редки.
Тук говорим за пациенти с автоимунни заболявания, които са изключително много и разнообразни по вид – като ревматоидния артрит, с изключително острата му форма, която се проявява в детска и тинейджърска възраст, говорим за рецидивиращи онкологични заболявания, какъв е например меланомът – рак на кожата, говорим за рядко и неизличимо онкологично заболяване, какъвто е мултипленият миалом, за рецидивиращ рак на гърдата – и така мога да изброявам часове наред различни видове заболявания. Всички тези хора, за които надеждата за подобряване качеството на живот, продължаване продължителността на живота, не с месеци, а с години, базирано на нови видове медикаменти и терапевтични схеми, които се разработват по света и вече са действащи и доказано ефективни, всички тези пациенти ще бъдат лишени от достъпа до този вид терапия поради простата причина, че, първо, няма да се реимбурсира от Здравната каса, и второ, производителите няма да имат интерес да поддържат пазар на такъв вид медикаменти в България, защото те са прекалено скъпи, за да могат хората да ги платят от джоба си.

Аз смятам, че много се бъркат понятията "нови" и "експериментални". Тази теза в момента се опитват управляващите ни да я насаждат в обществото. Както и се опитват да поведат една битка между оригинални медикаменти и генерични...

Тончева подчерта, че отказвайки на пациентите достъп до определени медикаменти, държавата ги принуждава да станат контрабандни вносители на лекарства и да живеят в постоянен ужас какво ще се случи с пратката или с тях. 

Част от тези 17 медикамента, които всъщност изпадат от бюджета, те са абсолютно нови за България, но са вече действащи и работещи по света и всъщност досега лечение на заболяванията на пациентите, които биха се ползвали от тези медикаменти, реално не е било прилагано. Например за остра, неконтролируема форма на астма. 

Интервюто на Валерия Николова с Антоанета Тончева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна