Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпросът за равенството между половете е сред приоритетите на Българското европредседателство

Снимка: БГНЕС

Повече жени на трудовия пазар и намаляване на разликите по пол в заплащането и доходите. Това са част от основните цели, заложени в подготвения "Национален план за насърчаване на равнопоставеността на мъжете и жените през 2018 г."

С 20 милиона лева от Оперативната програма "Човешки ресурси" жените се насърчават да се върнат по-рано на работа, за да съвместяват професионален и личен живот. Важен акцент в изравняването на половете е поставено при пенсионната възраст на мъжете и жените. Тя трябва да е еднаква през 2037 година.

Въпросът за равенството е сред приоритетите на страната ни по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. По-конкретно страната ни ще работи по въпроса "Жените в дигиталният свят", а изборът на темата е свързан и с напредъка на България. 

По данни на Евростат страната ни е на първо място в ЕС по дял на жени и момичета, заети в IT сектора, почти 28 процента при среден процент за ЕС от 16 на сто, а навлизането на жените в тази смятана за мъжка област е преодоляване на стереотип, посочват експертите, разработили документа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна