Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога се очаква лихвите по кредитите да започнат да растат

Лихвите по кредитите са на рекордно ниски нива, но вече ясно се очертава въпросът докога

Домакинствата все повече теглят кредити, а офертите на банките са все по-атрактивни. Спадането на лихвите по заемите обаче има своя край, предупреди пред "Хоризонт" кредитният консултант Тихомир Тошев:

В началото на годината ние забелязахме доста сериозен спад на лихвите  - пак във всички сегменти на кредитирането, като във втората половина на годината те се оформиха на нива между 3 и 3,8% - при такива лихви по ипотечните кредити завършваме годината, като в последните няколко месеца видяхме, че вече по-скоро има задържане  - тоест лихвите спряха да падат.
Аз очаквам, че през следващата година те ще се задържат пак в рамките между 3 и 3,8%. Излязоха първите прогнози, че най-вероятно ще видим леко движение назад и леко повишение, но аз смятам, че може и да не видим такова повишение,  тъй като банковият пазар е много ликвиден - депозитите продължават да растат с по-голям темп от кредитите. Има голяма ликвидност системата и голяма конкуренция между банките, която конкуренция очаквам, че ще задържи лихвите по ипотеките на нива между 3 и 3,8 и при потребителските кредити очакванията ми са те да се запазят също в рамките между 5 и 6,5 до 7%, при бизнес кредитите границите са много големи, тъй като зависи от типа на бизнеса, от типа на кредита  - при бизнес кредитите лихвите ще се движат между 3 и 6%, прогнозира Тошев, който смята, че първото увеличаване на лихвите по кредитите може да се очаква към края на следващата година или в началото на 2019 година, като това основно зависи от действията на Европейската централна банка.
Според финансиста Емил Хърсев не е изключено обаче първите сигнали за по-високи лихви по заемите да се усетят и по-рано, а това, че банките са готови да кредитират, показва и фактът, че донякъде са загубили от предпазливостта си при избора на кредитополучатели. Повече по темата ще научите от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна