ЕК обмисля присъединяването на България и Хърватия към еврозоната

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия обмисля присъединяването на България и Хърватия към еврозоната. Това стана ясно при представянето на пакета с промени, свързан с изграждането на Икономически и валутен съюз. 

С промените Европейският стабилизационен механизъм ще бъде превърнат в Европейски валутен фонд. Също така ще има общ европейски икономически и финансов министър.

Още от категорията

Половината от инвестициите за вода – от цената за потребителите

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов обобщи основанията за обявеното увеличение на цената на водата в редица градове на страната пред репортера на БНР Юлияна Корнажева. Повод за коментарите на ръководителя на регулатора стана изявлението от страна на БСП, че ще организира протест срещу нарастването на цените...

публикувано на 13.12.17 в 18:18

Германия следи внимателно влиянието на биткойна върху финансовите пазари

Германия следи внимателно въздействието на криптоваутите върху финансовите пазарите, заяви в сряда говорителят на немското финансов министерство Денис Колберг , визирайки неотдавнашното драматично поскъпване на биткойна и неговият тазседмичен дебют на фючърсния пазар на една от най-големите борси в САЩ - Chicago Board Options Exchange (CBOE)...

публикувано на 13.12.17 в 17:23

Очаквано нарастване на потребителските цени в САЩ през ноември

Потребителските цени в САЩ се повишиха през ноември в рамките на очакваното с оглед на отскок в цените на бензина, но при известно забавяне на растежа на основната инфлация (изключвайки цените на храни и енергия), показват данни на Департамента по труда. Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през ноември с 0,4% на месечна база,..

публикувано на 13.12.17 в 16:40

ОПЕК прогнозира балансиран пазар на петрола до края на 2018 година

ОПЕК очаква световният петролен пазар да постигне баланс между търсене и предлагане до края на 2018 година, тъй като споразумението с останалите производители за ограничаване на добивите намалява прекомерните складови запаси на петрол, въпреки че САЩ и някои други производители извън картела увеличават техните добиви. В своя редовен месечен..

публикувано на 13.12.17 в 16:01

Евростат отчита рекордни нива на европейската трудова заетост през третото тримесечие на годината

През третото тримесечие на настоящата година броят на заетите лица в еврозоната и в целия Европейски съюз достигна нови рекордни върхове, като в същото време България е на четвърто място по най-добро темпо на растеж на заетостта спрямо предходното тримесечие, показват предварителни данни на Евростат. През периода юли – септември заетите лица..

публикувано на 13.12.17 в 14:07

Транзитните доставки на газ през разпределителния център Баумгартен в Австрия вече са възстановени

Транзитните доставки на газ през разпределителния център Баумгартен в Австрия, където вчера при авария загина един човек, са възстановени, съобщиха от компанията "Газ Кънект". Управляващият директор на фирмата обяви, че линиите за транзит вече работят 100%.  Инцидентът доведе до повишаване на цените на синьото гориво и накара Италия да обяви извънредно..

публикувано на 13.12.17 в 13:49

Увеличаване на индустриалното производство в еврозоната и в ЕС през октомври при негов спад в България

Индустриалното производство в еврозоната и в целия Европейския съюз бележи известен подем през октомври след спада през предходния месец, показват данни на Евростат. В същото време обаче индустриалното производство в България се понижи с най-солидно темпо от юни насам, заличавайки изцяло нарастването, което беше отчетено в началото на есента...

публикувано на 13.12.17 в 13:41