Британските компании се подготвят за твърд Брекзит на фона на буксуващите преговори

Жан-Клод Юнкер се опасява от разпад на британското правителство през следващата седмица

Големите британски компании ускоряват реализацията на плановете си, в случай че Великобритания се раздели с Европейския съюз, без да бъде постигнато споразумение, тъй като министър-председателят Тереза Мей изпитва сериозни трудности да се върне по пътя на преговорите след изненадващия неуспех от преди дни.

Великобритания има за цел да постигне съгласие с ЕС до 14-и декември по три важни теми (за правата на европейските граждани; за сметката по "развода" и за ирландската граница), за да успее да придвижи преговорите за Брекзит към втора фаза. Тази втора фаза ще се съсредоточи върху бъдещите търговски отношения и върху двугодишен преходен период, който да доведе до по-плавно излизане на Великобритания от ЕС след официалната дата на Брекзит на 29-и март 2019 година. Този график обаче беше поставен под съмнение след провалата на последните преговори в Брюксел от началото на настоящата седмица.

Изпълнителни директори в сектора на финансовите услуги на Острова, който представляват около 12% от икономиката на страната, заявиха пред агенция Ройтерс, че усилията на Тереза Май за постигане на преходна сделка са дошли прекалено късно и с оглед на това, те нямат друг избор, освен да започнат процес по преструктуриране.

В същото време големите вериги супермаркети като Tesco и Sainsbury's работят с доставчици, за да определят възможността за потенциални забавяния или недостиг на съответни доставки, както и евентуално повишаване на цените. Те също така са започнали да осъществяват контакти и с алтернативни доставчици, съобщава Ройтерс.

Несигурността относно хода на преговорите е особено болезнена за производствения сектор, тъй като ниските маржове на печалба правят доста рисковано евентуалното преструктуриране, освен ако то е е от съществено значение. Редица компании от този сектор ограничават планираните инвестиции и вместо това се подготвят за ново сертифициране, което ще им позволи да продават стоките си в Европа, ако в крайна сметка няма сделка.

Забавянето е толкова голямо и несигурността е също толкова голяма, че компаниите нямат друг избор, освен да започнат да задействат плановете си за твърд Брекзит, посочи пред Ройтерс неназован ръководител на една от най-големите британски компании.

Великобритания и ЕС продължават да работят за връщане на масата на преговорите още тази седмица, но председателят на една голяма международна банка заяви, че нейното ръководство е взело решение на конферентен разговори във вторник (след провалените в понеделник преговори главно около въпроса с ирландската граница) да се подготвя за най-лошото.

Въпросът вече не е дали да придвижим част от операциите си в рамките на ЕС, а колко големи по размер да бъдат тези премествания, посочи той и добави, че неговата банка е започнала дискусии с клиентите за пренасочване на клиентската дейност към европейски центрове, включително и пренаписване на хиляди действащи към момента договори.

Изпълнителен директор на голяма американска банка пък заяви пред Ройтерс, че е все по-загрижен, че правителството на Тереза Май може да се разпадне, след като разговорите в Брюксел се провалиха в резултат на спор по въпроса за ирландската граница.

Междувременно вестник The Teleraph съобщи, че президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер също се страхува, че британското правителството може да се срути още през следващата седмица при евентуален продължаващ блокаж на преговорите за Брекзит.

Без да цитира свои конкретни източници, изданието посочва, че председателят на ЕК ще удължи срока, в който Тереза Мей да уреди споровете за ирландската граница, до самото навечерие на срещата на високо равнище на лидерите на ЕС през следващия четвъртък (14-и декември) в опит да увеличи шансовете за успех в преговорите.

Друг източник обаче съобщи, че главният европейски преговарящ Мишел Барние е дал на Тереза Мей 48 часа, за да бъде договорен текст относно намирането на решение на въпроса с Ирландия (Република Ирландия е част от ЕС, докато Северна Ирландия – от Обединеното кралство).

Всички това е факт, след като депутати от консервативната партия на Тереза Мей са я предупредили, че може да бъде свалена от поста "до няколко седмици", ако се върне от Европейската среща на върха в Брюксел през следващата седмица, без да бъде постигнато съгласие за стартиране на търговските преговори между ЕС и Великобритания.

Забуксувалите отново преговори за Брекзит държат британската лира под натиск от продажби за трети пореден ден на търговия. Днес паундът се понижава с 0,15% към 1,3364 долара, търгувайки се недалеч от вчерашното 7-дневно дъно от 1,3358 нивото, докато еврото поскъпва с 0,12% към 0,8815 британски лири, стабилизирайки над 5-седмичното дъно около 0,8755 нивото, ударено за кратко в понеделник.

Още от категорията

Мая Манолова ще сезира прокуратурата за новите цени на водата

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще сезира прокуратурата за готвените от Комисията за енергийно и водно регулиране нови цени на водата. Според тях, от 1-и януари в 15 града водата ще поскъпне с между 2 и 20 процента. Пред БНТ Манолова обясни, че според нея има нарушения при формирането на цената на водата в ущърб на гражданите и в полза на..

обновено на 12.12.17 в 21:18

Отвъд криптовалутите - докъде ще доведе блокчейн технологията

Технологията блокчейн  (или верига от блокове) стои зад възможността криптовалутите, които напоследък се превърнаха в световен хит, а водещата сред тях -  вече се търгува на борсата в Чикаго, да бъдат толкова отворени и демократични. Отвореността означава и децентрализация, и доверие, обясняват специалистите, като отбелязват, че технологията на..

публикувано на 12.12.17 в 20:31

Тристранката подкрепи ратификацията за международна конвенция, свързана с механизма за определяне на минималната заплата

Работодателите, синдикатите и правителството единодушно подкрепиха предложението Народното събрание да ратифицира Конвенция 131 на Международната организация по труда. Това ще позволи да се договори механизъм за определяне на минималната заплата. Документът е възприет само в една трета от страните членки на Евросъюза. Той въвежда ограничения, но в..

публикувано на 12.12.17 в 20:14

Цветан Цветков: Устойчива тенденция е да не се декларират пред Сметната палата определен тип обстоятелства

275 души, заемащи висши държавни длъжности, имат несъответствия в подадените имуществени декларации. Този факт коментира в студиото на "Нещо повече" председателят на Сметната палата Цветан Цветков . 6900 са проверените лица. Причината за високия брой лица е, че имахме два парламента. Единият парламент прекрати дейността си, другият започна,..

публикувано на 12.12.17 в 16:33

Здраво повишаване на производствените цени в САЩ през ноември

Цените на производител в САЩ отбелязаха през ноември най-солиден ръст от близо шест години насам в резултат на солиден скок на цените на бензина, показват данни на Департамента по труда, които сякаш сигнализират за зараждат се инфлационен натиск във водещата световна икономика. Индексът на производствените цени (PPI индекс), измерващ ценовите..

публикувано на 12.12.17 в 16:29

Работодатели и синдикати - на противоположни позиции по предложеното от кабинета увеличение на минималната заплата

Бизнесът възрази, а синдикатите подкрепиха държавата за предложените 510 лева минимална заплата през 2018-а година.  Повишаването на минималната работна заплата от догодина обсъдиха днес социалните партньори  в Националния съвет за тристранно сътрудничество, като  консултираха проекта на постановление.  Покачване на жизнения стандарт и защита на..

публикувано на 12.12.17 в 14:50
финансови пазари;борси

Предпазливо поскъпване на европейските акции благодарение на ръст на петролните цени

Основните европейски фондови индекси се търгуват на зелена територия благодарение най-вече на поскъпване на акциите на енергийните компании в резултат на ръст на петролните цени към две и половина годишни върхове. Инвеститорите на стария континент се фокусират и върху сделки за сливания и придобивания на компании, но като цяло търговията е..

публикувано на 12.12.17 в 14:18