Британските компании се подготвят за твърд Брекзит на фона на буксуващите преговори

Жан-Клод Юнкер се опасява от разпад на британското правителство през следващата седмица

Големите британски компании ускоряват реализацията на плановете си, в случай че Великобритания се раздели с Европейския съюз, без да бъде постигнато споразумение, тъй като министър-председателят Тереза Мей изпитва сериозни трудности да се върне по пътя на преговорите след изненадващия неуспех от преди дни.

Великобритания има за цел да постигне съгласие с ЕС до 14-и декември по три важни теми (за правата на европейските граждани; за сметката по "развода" и за ирландската граница), за да успее да придвижи преговорите за Брекзит към втора фаза. Тази втора фаза ще се съсредоточи върху бъдещите търговски отношения и върху двугодишен преходен период, който да доведе до по-плавно излизане на Великобритания от ЕС след официалната дата на Брекзит на 29-и март 2019 година. Този график обаче беше поставен под съмнение след провалата на последните преговори в Брюксел от началото на настоящата седмица.

Изпълнителни директори в сектора на финансовите услуги на Острова, който представляват около 12% от икономиката на страната, заявиха пред агенция Ройтерс, че усилията на Тереза Май за постигане на преходна сделка са дошли прекалено късно и с оглед на това, те нямат друг избор, освен да започнат процес по преструктуриране.

В същото време големите вериги супермаркети като Tesco и Sainsbury's работят с доставчици, за да определят възможността за потенциални забавяния или недостиг на съответни доставки, както и евентуално повишаване на цените. Те също така са започнали да осъществяват контакти и с алтернативни доставчици, съобщава Ройтерс.

Несигурността относно хода на преговорите е особено болезнена за производствения сектор, тъй като ниските маржове на печалба правят доста рисковано евентуалното преструктуриране, освен ако то е е от съществено значение. Редица компании от този сектор ограничават планираните инвестиции и вместо това се подготвят за ново сертифициране, което ще им позволи да продават стоките си в Европа, ако в крайна сметка няма сделка.

Забавянето е толкова голямо и несигурността е също толкова голяма, че компаниите нямат друг избор, освен да започнат да задействат плановете си за твърд Брекзит, посочи пред Ройтерс неназован ръководител на една от най-големите британски компании.

Великобритания и ЕС продължават да работят за връщане на масата на преговорите още тази седмица, но председателят на една голяма международна банка заяви, че нейното ръководство е взело решение на конферентен разговори във вторник (след провалените в понеделник преговори главно около въпроса с ирландската граница) да се подготвя за най-лошото.

Въпросът вече не е дали да придвижим част от операциите си в рамките на ЕС, а колко големи по размер да бъдат тези премествания, посочи той и добави, че неговата банка е започнала дискусии с клиентите за пренасочване на клиентската дейност към европейски центрове, включително и пренаписване на хиляди действащи към момента договори.

Изпълнителен директор на голяма американска банка пък заяви пред Ройтерс, че е все по-загрижен, че правителството на Тереза Май може да се разпадне, след като разговорите в Брюксел се провалиха в резултат на спор по въпроса за ирландската граница.

Междувременно вестник The Teleraph съобщи, че президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер също се страхува, че британското правителството може да се срути още през следващата седмица при евентуален продължаващ блокаж на преговорите за Брекзит.

Без да цитира свои конкретни източници, изданието посочва, че председателят на ЕК ще удължи срока, в който Тереза Мей да уреди споровете за ирландската граница, до самото навечерие на срещата на високо равнище на лидерите на ЕС през следващия четвъртък (14-и декември) в опит да увеличи шансовете за успех в преговорите.

Друг източник обаче съобщи, че главният европейски преговарящ Мишел Барние е дал на Тереза Мей 48 часа, за да бъде договорен текст относно намирането на решение на въпроса с Ирландия (Република Ирландия е част от ЕС, докато Северна Ирландия – от Обединеното кралство).

Всички това е факт, след като депутати от консервативната партия на Тереза Мей са я предупредили, че може да бъде свалена от поста "до няколко седмици", ако се върне от Европейската среща на върха в Брюксел през следващата седмица, без да бъде постигнато съгласие за стартиране на търговските преговори между ЕС и Великобритания.

Забуксувалите отново преговори за Брекзит държат британската лира под натиск от продажби за трети пореден ден на търговия. Днес паундът се понижава с 0,15% към 1,3364 долара, търгувайки се недалеч от вчерашното 7-дневно дъно от 1,3358 нивото, докато еврото поскъпва с 0,12% към 0,8815 британски лири, стабилизирайки над 5-седмичното дъно около 0,8755 нивото, ударено за кратко в понеделник.

Още от категорията

Солиден ръст на бизнес активността в САЩ в началото на годината

През февруари промишлената активност в САЩ се ускори до близо три и половина годишен връх, а активността в сферата на услугите достигна шестмесечен пик, показват резултати от последно проучване на агенция IHS Markit, което е знак за солиден подем на водещата световна икономика в началото на годината. Индексът PMI, измерващ активността в..

публикувано на 21.02.18 в 17:51

Гръцката фирма "Лийв Табако Михайлидис“ без право да изкупува и преработва тютюн у нас

Гръцката фирма "Лийв Табако Михайлидис“ вече няма право да извършва промишлена обработка на тютюн в България. Това е вторият отнет лиценз на дружеството заради дългове към тютюнопроизводителите. За срок от три години се отнема  разрешението на фирмата за промишлена преработка на тютюн, реши на редовното си заседание Министерският съвет. Причината е..

публикувано на 21.02.18 в 17:34
Йенс Вайдман

Германските социалдемократи ще подкрепят кандидатурата на Йенс Вайдман за нов шеф на ЕЦБ

Социалдемократическата партия на Германия (ГСДП) ще подкрепи решението на десницата на канцлера Ангела Меркел да подкрепи кандидатурата на президента на Бундесбанк Йенс Вайдман за следващ управител на Европейската централна банка, съобщава в сряда немският седмичник "Die Welt". Изданието цитира неназовани правителствени източници, които са..

публикувано на 21.02.18 в 16:47

Продължава бюрократичният хаос около Търговския регистър

След хаоса, който депутатите създадоха с декларациите за липсата на задължения от работодателите към служителите, сега проблем в Търговския регистър предизвикват промени в Закона за счетоводството. След като БНР информира за невъзможността да се прехвърлят и продават фирми заради удостоверение, което никой не издаваше и от това последваха..

публикувано на 21.02.18 в 15:56

Доларът продължава да укрепва позициите си преди стенограмата от заседанието на Фед

В сряда щатският долар продължава добрата си възходяща корекция от тригодишните дъна, достигнати в края на предходната седмица, намирайки подкрепа от по-високата доходност на американските държавни облигации преди очакваната с повишено внимание стенограма от януарското заседание на Федералния резерв (от 21:00 ч. наше време). Ако американските..

публикувано на 21.02.18 в 15:36

Понижение на европейските акции след по-слаби от очакваното данни за бизнес активността в еврозоната

В сряда европейските фондови борси се оцветиха в червено, следвайки вчерашното негативно представяне на Уолстрийт. Инвеститорите бяха изненадани и от малко по-слаби от очакваното данни на агенция Markit за промишлената и активността в сферата на услугите на Франция, Германия и в цялата еврозона през февруари. И трите основни американски фондови..

публикувано на 21.02.18 в 14:15

КЕВР ще опита да задържи цените на тока и парното за бита непроменени до 30 юни

Енергийният регулатор ще направи всичко възможно цените на тока и парното за бита да не се променят до 30-и юни. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов . Той очаква поевтиняване на природния газ от 1-ви април, но конкретни разчети ще се правят, след като държавният доставчик "Булгаргаз" внесе своето..

публикувано на 21.02.18 в 14:14