Британските компании се подготвят за твърд Брекзит на фона на буксуващите преговори

Жан-Клод Юнкер се опасява от разпад на британското правителство през следващата седмица

Големите британски компании ускоряват реализацията на плановете си, в случай че Великобритания се раздели с Европейския съюз, без да бъде постигнато споразумение, тъй като министър-председателят Тереза Мей изпитва сериозни трудности да се върне по пътя на преговорите след изненадващия неуспех от преди дни.

Великобритания има за цел да постигне съгласие с ЕС до 14-и декември по три важни теми (за правата на европейските граждани; за сметката по "развода" и за ирландската граница), за да успее да придвижи преговорите за Брекзит към втора фаза. Тази втора фаза ще се съсредоточи върху бъдещите търговски отношения и върху двугодишен преходен период, който да доведе до по-плавно излизане на Великобритания от ЕС след официалната дата на Брекзит на 29-и март 2019 година. Този график обаче беше поставен под съмнение след провалата на последните преговори в Брюксел от началото на настоящата седмица.

Изпълнителни директори в сектора на финансовите услуги на Острова, който представляват около 12% от икономиката на страната, заявиха пред агенция Ройтерс, че усилията на Тереза Май за постигане на преходна сделка са дошли прекалено късно и с оглед на това, те нямат друг избор, освен да започнат процес по преструктуриране.

В същото време големите вериги супермаркети като Tesco и Sainsbury's работят с доставчици, за да определят възможността за потенциални забавяния или недостиг на съответни доставки, както и евентуално повишаване на цените. Те също така са започнали да осъществяват контакти и с алтернативни доставчици, съобщава Ройтерс.

Несигурността относно хода на преговорите е особено болезнена за производствения сектор, тъй като ниските маржове на печалба правят доста рисковано евентуалното преструктуриране, освен ако то е е от съществено значение. Редица компании от този сектор ограничават планираните инвестиции и вместо това се подготвят за ново сертифициране, което ще им позволи да продават стоките си в Европа, ако в крайна сметка няма сделка.

Забавянето е толкова голямо и несигурността е също толкова голяма, че компаниите нямат друг избор, освен да започнат да задействат плановете си за твърд Брекзит, посочи пред Ройтерс неназован ръководител на една от най-големите британски компании.

Великобритания и ЕС продължават да работят за връщане на масата на преговорите още тази седмица, но председателят на една голяма международна банка заяви, че нейното ръководство е взело решение на конферентен разговори във вторник (след провалените в понеделник преговори главно около въпроса с ирландската граница) да се подготвя за най-лошото.

Въпросът вече не е дали да придвижим част от операциите си в рамките на ЕС, а колко големи по размер да бъдат тези премествания, посочи той и добави, че неговата банка е започнала дискусии с клиентите за пренасочване на клиентската дейност към европейски центрове, включително и пренаписване на хиляди действащи към момента договори.

Изпълнителен директор на голяма американска банка пък заяви пред Ройтерс, че е все по-загрижен, че правителството на Тереза Май може да се разпадне, след като разговорите в Брюксел се провалиха в резултат на спор по въпроса за ирландската граница.

Междувременно вестник The Teleraph съобщи, че президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер също се страхува, че британското правителството може да се срути още през следващата седмица при евентуален продължаващ блокаж на преговорите за Брекзит.

Без да цитира свои конкретни източници, изданието посочва, че председателят на ЕК ще удължи срока, в който Тереза Мей да уреди споровете за ирландската граница, до самото навечерие на срещата на високо равнище на лидерите на ЕС през следващия четвъртък (14-и декември) в опит да увеличи шансовете за успех в преговорите.

Друг източник обаче съобщи, че главният европейски преговарящ Мишел Барние е дал на Тереза Мей 48 часа, за да бъде договорен текст относно намирането на решение на въпроса с Ирландия (Република Ирландия е част от ЕС, докато Северна Ирландия – от Обединеното кралство).

Всички това е факт, след като депутати от консервативната партия на Тереза Мей са я предупредили, че може да бъде свалена от поста "до няколко седмици", ако се върне от Европейската среща на върха в Брюксел през следващата седмица, без да бъде постигнато съгласие за стартиране на търговските преговори между ЕС и Великобритания.

Забуксувалите отново преговори за Брекзит държат британската лира под натиск от продажби за трети пореден ден на търговия. Днес паундът се понижава с 0,15% към 1,3364 долара, търгувайки се недалеч от вчерашното 7-дневно дъно от 1,3358 нивото, докато еврото поскъпва с 0,12% към 0,8815 британски лири, стабилизирайки над 5-седмичното дъно около 0,8755 нивото, ударено за кратко в понеделник.

Още от категорията

Уолстрийт стартира петъчната търговия с нови рекордни върхове на два от основните фондови индекса

Американските акции се търгуват отново на позитивна територия при старта на Уолстрийт в петък, като индексите DJIA и S&P500 достигнаха за кратко нови рекордни върхове. И днес инвеститорските сякаш загърбват притесненията около търговката война между САЩ и Китай, акцентирайки върху сигналите за продължаващо солидно представяне на..

публикувано на 21.09.18 в 17:37
Московска фондова борса

Московската борса се отказа от плановете си за листване на американски акции с оглед на санкциите на САЩ

Московската фондова борса (MOEX) обяви в петък, че е отложила плановете си да предостави достъп за търговия на акции на 50 от най-ликвидни американски компании с оглед на санкциите на САЩ спрямо Русия, съобщава Ройтерс. Русия се подготвя за още санкции от Съединените щати, които биха могли да попречат на чуждестранните инвестиции в руски..

публикувано на 21.09.18 в 16:57

"Фич" понижи прогнозите си за глобалния икономически растеж в резултат на търговската война САЩ - Китай

Американските протекционистки търговски политики достигнаха до точката, в която те могат да окажат съществено влияние върху все още силната перспектива за растеж на световната икономика, като търговската война между САЩ и Китай накараха "Фич" да понижи прогнозите си за глобалния БВП за 2019-а година, посочи водещата кредитната агенция при..

публикувано на 21.09.18 в 15:07
клон на Danske Bank в Талин, Естония

И британските власти започнаха разследване на Danske Bank за пране на пари

Великобритания започна разследване по подозрение за използването на регистрирани в Обединеното кралство дружества за пране на пари посредством най-голямата датска банка Danske Bank, съобщи в петък Националната агенция за борба с престъпността (NCA), цитирана от Ройтерс. Трябва да се има предвид, че руски и британски субекти доминират в..

публикувано на 21.09.18 в 13:22

"Стандард енд Пуърс" потвърди кредитния рейтинг на Китай на ниво "А+" със стабилна перспектива

Агенцията "Стандард енд Пуърс" потвърди в петък дългосрочния кредитен рейтинг на Китай на ниво "А+/А-1", позовавайки се на правителствения дневен ред за реформи, на растежните перспективи и на силни външни измерители, съобщава Ройтерс. В същото време и перспективата пред китайския кредитен рейтинг е "стабилна", което отразява възгледите на..

публикувано на 21.09.18 в 12:44

НАП: На 1 октомври изтича срокът за подаване на коригираща декларация

От приходната агенция /НАП/ напомниха, че на 1 октомври изтича срокът за подаване на коригираща декларация. Гражданите и фирмите имат възможност веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, който са декларирали с годишната данъчна декларация. Принципно срокът е до края на септември, но тъй като тази година 30-ти се пада в неделя,..

публикувано на 21.09.18 в 12:44
Royal Bank of Scotland

Royal Bank of Scotland е поредната британската банка, която претърпя технически срив на онлайн услугите

В петък Royal Bank of Scotland се превърна в последния британски кредитор, който претъпя технически срив през настоящата седмица, като от банката заявиха, че работят за отстраняване на проблеми с нейните онлайн и мобилни банкови услуги, съобщава Ройтерс. Прекъсването също така засегна и NatWest online - най-високо цененото от клиентите банково..

публикувано на 21.09.18 в 12:23