Британските компании се подготвят за твърд Брекзит на фона на буксуващите преговори

Жан-Клод Юнкер се опасява от разпад на британското правителство през следващата седмица

Големите британски компании ускоряват реализацията на плановете си, в случай че Великобритания се раздели с Европейския съюз, без да бъде постигнато споразумение, тъй като министър-председателят Тереза Мей изпитва сериозни трудности да се върне по пътя на преговорите след изненадващия неуспех от преди дни.

Великобритания има за цел да постигне съгласие с ЕС до 14-и декември по три важни теми (за правата на европейските граждани; за сметката по "развода" и за ирландската граница), за да успее да придвижи преговорите за Брекзит към втора фаза. Тази втора фаза ще се съсредоточи върху бъдещите търговски отношения и върху двугодишен преходен период, който да доведе до по-плавно излизане на Великобритания от ЕС след официалната дата на Брекзит на 29-и март 2019 година. Този график обаче беше поставен под съмнение след провалата на последните преговори в Брюксел от началото на настоящата седмица.

Изпълнителни директори в сектора на финансовите услуги на Острова, който представляват около 12% от икономиката на страната, заявиха пред агенция Ройтерс, че усилията на Тереза Май за постигане на преходна сделка са дошли прекалено късно и с оглед на това, те нямат друг избор, освен да започнат процес по преструктуриране.

В същото време големите вериги супермаркети като Tesco и Sainsbury's работят с доставчици, за да определят възможността за потенциални забавяния или недостиг на съответни доставки, както и евентуално повишаване на цените. Те също така са започнали да осъществяват контакти и с алтернативни доставчици, съобщава Ройтерс.

Несигурността относно хода на преговорите е особено болезнена за производствения сектор, тъй като ниските маржове на печалба правят доста рисковано евентуалното преструктуриране, освен ако то е е от съществено значение. Редица компании от този сектор ограничават планираните инвестиции и вместо това се подготвят за ново сертифициране, което ще им позволи да продават стоките си в Европа, ако в крайна сметка няма сделка.

Забавянето е толкова голямо и несигурността е също толкова голяма, че компаниите нямат друг избор, освен да започнат да задействат плановете си за твърд Брекзит, посочи пред Ройтерс неназован ръководител на една от най-големите британски компании.

Великобритания и ЕС продължават да работят за връщане на масата на преговорите още тази седмица, но председателят на една голяма международна банка заяви, че нейното ръководство е взело решение на конферентен разговори във вторник (след провалените в понеделник преговори главно около въпроса с ирландската граница) да се подготвя за най-лошото.

Въпросът вече не е дали да придвижим част от операциите си в рамките на ЕС, а колко големи по размер да бъдат тези премествания, посочи той и добави, че неговата банка е започнала дискусии с клиентите за пренасочване на клиентската дейност към европейски центрове, включително и пренаписване на хиляди действащи към момента договори.

Изпълнителен директор на голяма американска банка пък заяви пред Ройтерс, че е все по-загрижен, че правителството на Тереза Май може да се разпадне, след като разговорите в Брюксел се провалиха в резултат на спор по въпроса за ирландската граница.

Междувременно вестник The Teleraph съобщи, че президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер също се страхува, че британското правителството може да се срути още през следващата седмица при евентуален продължаващ блокаж на преговорите за Брекзит.

Без да цитира свои конкретни източници, изданието посочва, че председателят на ЕК ще удължи срока, в който Тереза Мей да уреди споровете за ирландската граница, до самото навечерие на срещата на високо равнище на лидерите на ЕС през следващия четвъртък (14-и декември) в опит да увеличи шансовете за успех в преговорите.

Друг източник обаче съобщи, че главният европейски преговарящ Мишел Барние е дал на Тереза Мей 48 часа, за да бъде договорен текст относно намирането на решение на въпроса с Ирландия (Република Ирландия е част от ЕС, докато Северна Ирландия – от Обединеното кралство).

Всички това е факт, след като депутати от консервативната партия на Тереза Мей са я предупредили, че може да бъде свалена от поста "до няколко седмици", ако се върне от Европейската среща на върха в Брюксел през следващата седмица, без да бъде постигнато съгласие за стартиране на търговските преговори между ЕС и Великобритания.

Забуксувалите отново преговори за Брекзит държат британската лира под натиск от продажби за трети пореден ден на търговия. Днес паундът се понижава с 0,15% към 1,3364 долара, търгувайки се недалеч от вчерашното 7-дневно дъно от 1,3358 нивото, докато еврото поскъпва с 0,12% към 0,8815 британски лири, стабилизирайки над 5-седмичното дъно около 0,8755 нивото, ударено за кратко в понеделник.

Още от категорията
турска лира

Повишение на турската лира след среща на управителя на централната банка на Турция с инвеститори

Турската лира поскъпва спрямо долара и еврото в началото на новата седмица, реагирайки позитивно на проведена в неделя среща на инвеститори с управителя на централната банка Мурат Четинкая и с вицепремиера на Турция Мехмет Шимшек. Според агенция Ройтерс, на тази среща Четинкая е сигнализирал, че Турската централна банка ще започне да провежда..

публикувано на 28.05.18 в 12:35
Петер Алтмайер

Германия ще търси споразумение за прекратяване на търговския спор между ЕС и САЩ

Германия ще се опита да прекрати спора между Съединените щати и Европейския съюз, който възникна по повод решението на американския президент Доналд Тръмп да наложи високи митнически тарифи върху вноса на стомана и алуминий. Това заяви в понеделник министърът на икономиката Петер Алтмайер, предаде Ройтерс. Алтмайер заяви, че ще обсъди този..

публикувано на 28.05.18 в 11:34

Позитивна реакция на италианските борси и на еврото след проваления опит за формиране на евроскептично правителство

Италианските облигации и акции поскъпват рязко при старта на търговията в понеделник, тъй като инвеститорите приветстват проваления опит за формиране на коалиционно правителство между популисткото движение "Пет звезди" и крайно-дясната партия "Лига". През уикенда президентът на Италия Серджо Матарела обяви, че е отхвърлил искането на двете партии..

публикувано на 28.05.18 в 11:04

БАЕЗ: Двойно повече фирми са заинтересовани да защитят сделките си в България и в чужбина

По наблюдения и данни на Българската агенция за експортно застраховане /БАЕЗ/, през последната година двойно са се увеличили фирмите, които са заинтересовани да защитят сделките си в България и в чужбина. Има обаче и такива, които рискуват., каза в „Преди всички“ Кирил Петрунов – директор на Дирекция „Застраховане“ в Българската агенция за..

публикувано на 28.05.18 в 10:38

Нов спад на петролните цени с оглед на перспективата за увеличаване на добивите на ОПЕК и Русия

В началото на седмицата петролните фючърси се намират под нов натиск от продажби, задълбочавайки ценовия спад от петък, тъй като лидерът на ОПЕК - Саудитска Арабия и Русия сигнализираха, че могат да увеличат доставките на петрол през втората половина на годината. В същото време бяха представени данни за солидно нарастване на действащите петролни..

публикувано на 28.05.18 в 10:31

Икономистите на БАН ще представят Годишния си доклад за състоянието на икономиката

Икономистите на БАН ще представят Годишния си доклад за състоянието на икономиката. Акцентът е поставен върху навършването на десет години от началото на глобалната финансово-икономическа криза. Докладът съдържа анализи на икономическото развитие у нас през изминалата година, като проследява микроикономическите и макроикономическите показатели,..

публикувано на 28.05.18 в 04:51
Карта, съпътстваща съобщението на „Газпром“ за подписания протокол с Турция, в която не се посочва крайната дестинация на сухопътния участък на турска територия.

„Газпром“ подписа протокол с Турция за сухопътния участък на „Турски поток“

„Газпром“ подписа с Турция протокол за сухопътния участък на транзитната линия на газопровода „Турски поток“ за доставка на руски газ за Европа. В съобщението на руската компания за подписаните в събота в Санкт Петербург документи се посочва, че „Газпром“ и турската компания "Боташ" са сключили споразумение за основните условия и параметри..

публикувано на 27.05.18 в 15:19