Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Люба Атанасова: Няма сензация в цените на пазара за имоти

Снимка: БГНЕС

Има ли информационен хаос около цените, продажбите и търсенето на жилищни имоти в България? Раздува ли се балонът на пазара, след като все повече от новото строителство се продава на "зелено"?

Според активно действащите на пазара на имоти има много голяма ниша в бранша – липсата на жилища, които да се продават под 900 евро за квадратен метър, посочи Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека":

В момента има ниша на пазара и който иска да се възползва от тази ниша – липсват в момента на пазара апартаменти до 900 евро от новото строителство.

Защото в София през последните години няма цени на ново строителство под 1000 евро. С тази идея Люба Атанасова завърши анализа, който обобщи картината на пазара на имоти през годината. И ако за други анализатори цените на имотите скачат едва ли не над 10%, то, според нея, има повишаване на цените, но не много. Няма сензация:

Лутане и хаос, но най-вече, според мен, идва от това, че нямаме достатъчно информация на пазара от гледна точка на това, че няма нито една институция, която да дава адекватна информация. Навсякъде има едни служби, в които влизате и виждате каква е статистиката за всичко. Ние, в България, статистика на цена къде имаме? Има някакви хипотези, точност няма. Ние самите си създаваме хаос. Имаме ръст на цените на пазара, но в същото време имаме икономически ръст. Нормално е едното да върви за ръка с другото. Имаме нисък процент лихви на депозитите, а на кредитите никога досега не е имало. Това е исторически план с най-ниските кредити.

Ще се спука ли поредният балон в бранша? Вече има доста предпазливост в това отношение. Няма истерия за кредити, инвеститорите са изключително прецизни при взаимоотношенията с банките. Ако преди строяха най-различни хора без опит и визия напред, то в момента се разчита на опита и средствата:

Данните, с които разполагаме, не предвещават това да се случи. Имаме търсене, имаме предлагане. Когато една стока я няма на пазара, съответно тя получава и по-висока цена. Качеството на имотите е много по-различно от това, което беше преди години. Годината е добра, умерена. Нямаше някакви изненади, с леки темпове нагоре, но е нещо съвсем нормално. Очаквам следващата година да няма някакви съществени промени на пазара. Няма сензация. Всичко е възможно, но факторите са външни, не са вътре при нас. Не знам защо непрекъснато някой говори за този балон, създава някакъв страх в хората.

Купувачите пък разчитат на двойните сделки или т.нар. "мостови сделки" – продават панелния апартамент и купуват ново строителство. Банките кредитират не повече от 40-50% от цената на жилището, а не както се чува – 100% от него.

Люба Атанасова опроверга и мита, че вече се купуват повече тристайни апартаменти. 2017 е годината на двустайните жилища и затова такива масово се строят.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна