Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан-Клод Юнкер съобщи в Брюксел, че започва втората фаза от преговорите за Брекзит

Достатъчен напредък отчете ЕК в първата част на преговорите с Лондон

| обновено на 08.12.17 в 15:07
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия препоръча на Европейския съвет да приеме, че на първия етап от преговорите по Брекзит с Обединеното кралство е постигнат достатъчен напредък. Това стана ясно на съвместен брифинг на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и британския премиер Тереза Мей

Постигнахме съгласие и по трите спорни въпроса – правата на гражданите, границата с Ирландия и финансовото урегулиране, заяви по-късно и главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние. Правата на живеещите британци в ЕС и граждани от Общността в Обединеното кралство ще се зачитат, като се изключва всякаква дискриминация. За границата с Ирландия, Барние заяви:

Обединеното кралство и ЕС признават, че оттеглянето на Великобритания от ЕС създава уникално предизвикателство - остров на Острова. Великобритания пое ангажимент да даде решение на проблема. И двете страни категорично не искаме създаването на силно укрепена граница между този остров и Острова. Ангажиментът, който днес пое Великобритания ни дава ефективни гаранции, че ще избегнем това.

Нито една от страните няма да плати повече или да получи по-малко в резултат на оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз, каза още Барние. 

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви:

На основата на мандата, който ми е даден от Европейския съвет, Комисията реши официално да препоръча на Съвета да заключи, че е постигнат достатъчен напредък по "развода", така че да влезем във втората фаза на преговорите. Сега решението е в ръцете на 27-те страни-членки, които, сигурен съм, ще пристъпят към нея.

Европейската комисия е удовлетворена от осъществяването на достатъчен напредък по всяка от трите приоритетни области - правата на гражданите, диалогът за границата с Ирландия и финансовото урегулиране. Правата на гражданите на ЕС, живеещи в Обединеното кралство, и на гражданите на Кралството, живеещи в 27-те страни-членки, ще останат непроменени след Брекзит. Освен това Комисията е гарантирала, че всички административни процедури ще бъдат лесни и евтини за граждани на Евросъюза във Великобритания. Що се отнася до финансовото споразумение, Обединеното кралство е приело споразумение, че ангажиментите, поети от Европейския съюз с 28 страни членки, ще бъдат изпълнени от всички тях, включително от Обединеното кралство. По въпроса за границата между Ирландия и Северна Ирландия Великобритания признава уникалната ситуация на остров Ирландия и е поела ангажимент за избягване на въвеждането на "твърда" граница.  

Британският премиер Тереза Мей заяви:
Горещо подкрепям перспективата да се придвижим към втората фаза, в която ще говорим за търговия и сигурност, както и за бъдещите ни отношения. Това е в интерес и на двете страни.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна