Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биоземеделие у нас - трудно, но не и невъзможно

4
Снимка: Личен архив
Бабите ни винаги ни разказват за едно време, колко вкусни и ароматни са били всички плодове и зеленчуци, а ние се подсмихваме колебливо. В супермаркетите намираме само безвкусни и еднакви по размер продукти, чийто вкус дори не се доближава до този, който помним от детството си. Въпреки това, в България все още има места, откъдето можем да си набавим екологични и ароматни плодове и зеленчуци. Точно сега е моментът да ви запознаем с Кристиaн Василев и неговата съпруга Валентина, чиято нова страст е биоземеделието. И двамата имат успешна кариера на модели и са неразделни, откакто се запознали в Хонконг, по време на работно пътуване. Избират да следват мечтите си в Ню Йорк, където успяват да развиват спортни зали за бокс. Съдбата ги отвежда и до Франция, Германия и Испания, но в момента и двамата се намират на едно малко по-скромно откъм събития място, но много по-богато откъм душа и природни дадености - село Аканджиево (Южна България, Средна гора). Сякаш на шега младата двойка купува земи в селото и ги облагородява. Така се ражда био фермата "Pura Vida Organic Farm". С помощта на семейството на Валентина, хора от селото и много любов, в момента там растат био домати, краставици, спанак, лук, рукола, череши, ябълки, круши, нар, както и по-необичайни сортове зеленчуци, които двойката носи от Америка.

Био означава земята да не се пръска с никакви химикали, както и растенията. Важно е и съседните парцели да правят същото, за да не се разпространяват химикали. Това е възможно най-чистото и природно земеделие. Ние не разбирахме нищо от био земеделие, но благодарение на хора, с които се запознаваме в социалните мрежи, успяваме да отглеждаме растенията и да се пазим от вредители, без вреди химикали, коментира Кристиан.

Фермата носи нов живот в селото, а и посещенията от хора зачестяват. Засега семейството влага само собствени средства в поддръжката на "Pura Vida Organic Farm". Младите хора споделят, че е изключително трудно да се справят сами. Био фермерите Кристиан Василев и съпругата му Валентина вярват, че с любов и разбирателство между хората всичко може да се постигне. Макар че срещат трудности в новата си работа, младите земеделци пожелават на българите, които имат ентусиазъм, да създадат собствен бизнес, да не се отказват и да продължават напред, защото постигнатите резултати носят голямо удовлетворение. В личен план на семейството, което вече се радва на първата си рожба, предстоят още презокеански пътувания между Ню Йорк и Маями и тихото българско село Аканджиево. 

Още за младите земеделци и тяхната история - чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна