Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган участва в петъчната молитва в Комотини

Снимка: БГНЕС

На втория ден от посещението си в Гърция турският президент Реджеп Ердоган беше в североизточния град Комотини. След вчерашните си изявления за ревизия на Лозанския договор от 1923 година, днес Ердоган успя да разгневи отново домакините си.
Хиляди мюсюлмани в Комотини привестваха турския президент. Той присъства на петъчната молитва в Старата джамия в града.
По лично желание на президента делегацията се срещна с ученици от гимназията с преподаване на турски език.
В публичните си изявления Ердоган отново засегна чувствителната тема за съдбата на религиозните общности. Нарече мюсюлманите в гръцка Тракия "нашите сънародници", но посъветва учениците да не забравят, че са "граждани на една европейска страна" и да работят за развитието на Гърция.
Имаше и протести срещу посещението от страна на землячески организации. Кипърски студенти протестираха с флага на разделения остров, докато гръцки изселници от Турция носеха гръцкото национално знаме.
Не се достигна до напрежение.
В днешните коментари за резултата от посещението, част от медиите акцентират на опитите на Ердоган да демонстрира сила и политическо преимущество в една европейска страна, докато друга част от мненията са с поглед към перспективите за намаляване на напрежението между двете страни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна