Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещата между премиерите на България, Гърция и Румъния и президента на Сърбия приключи с договореност да се подкрепи евроинтеграцията на страните от региона

България и Сърбия подписаха двустранен меморандум за намаляване на тарифите за роуминг

Б. Борисов: Преразглеждането на международни договори не е добър тон и не е градивно за Балканите

| обновено на 09.12.17 в 19:28
Снимка: МС

Втората среща на високо ниво между премиерите на България, Гърция и Румъния и президента на Сърбия приключи в Белград с договореност да се подкрепи евроинтеграцията на страните от региона и да се работи усилено по мащабните инфраструктурни проекти за свързване.

Стабилността на Балканите на преден план постави след четиристранните разговори премиерът Бойко Борисов  като обвърза темата с евроинтеграцията на страните от региона.

И Алексис Ципрас и Борисов потвърдиха, че сега ще има разговори с Македония за името. 

Това са също крайъгълни камъни както Сърбия така и Скопие, трябва да бъдат решени, не могат с години да генерират проблеми.

Борисов обясни, че моментът е ключов за региона

Трябват споразумения с Турция и Русия, които да гарантират гарантират стабилност, за да може и те да имат интерес Балканите да са мирно място. Иначе имаме американски бази, руски бази конфликтът е готов.

 

Четиристранните срещи между България, Сърбия, Гърция и Румъния ще продължат. Това обяви сръбският президент Александър Вучич след срещата с премиерите Борисов, Ципрас и Тудосе. Вучич каза, че европейската перспектива на Сърбия среща подкрепа от тримата премиери.

Сърбия винаги е била неразделна част от Европа, каза от своя страна министър председателят Бойко Борисов:

Вярвам много в колегата Вучич и в това, че не две, а три глави сега ще затворят и ще направят всичко възможно да скъсим сроковете за присъединяването на Сърбия към ЕС. Това е жизненоважно.

Всички заедно не трябва да генерираме проблеми, допълни премиерът. По думите му, сега моментът е ключов:

Много от големите играчи в света също имат интереси на Балканите и всеки в някоя държава е постигнал повече или по-малко влияние. Ние искаме единни Балкани, модерна инфраструктура, искаме да няма роуминг…

Лидерите на Западните Балкани осъзнават, че трябва бързо да наваксат изоставането в изграждането на инфраструктурата и разчитат на Европейския съюз да осигури част от финансирането. Борисов каза:

Отправяме към Брюксел, кам нашите приятели в Европа, че имат едни мъдри, едни прогнозируеми, сигурни Балкани, които не генерират проблеми, а желаят да спазват всички правила, които европейската демокрация налага.

По-рано днес министърът на транспорта Ивайло Московски и сръбския министър на търговията, туризма и съобщенията Расим Ляич подписаха двустранен меморандум за намаляване на тарифите за роуминг. Телекомите от двете страни ще договарят условията за по-ниските цени на разговори и трафик на данни. Очаква се цените на роуминга да поевтинеят в следващите между 3 и 6 месеца.

Вие ще идвате на ски в България, нашите за Нова година 50-60 хиляди души ще дойдат в Белград и като почнат да се поздравяват по телефоните ще видите разликите в сметките. Така че и това сме свършили днес, каза Борисов.

Отпадането на роуминга с държавите от Западните Балкани е приоритет за предстоящото Българско европредседателство. Сърбия е втората страна от региона след Македония, с която е подписано такова споразумение. Отпадането на роуминга за страните от Западните Балкани е цел за правителството ни и за българския еврокомисар Мария Габриел.

Премиерът Бойко Борисов каза, че преразглеждането на международни договори не е добър тон и не е градивно за Балканите. Така Борисов коментира изявлението на турския президент Реджеп Ердоган за преразглеждане на Лозанския договор от 1923 г. Ердоган повдигна въпроса при посещението си в Гърция, а вчера по темата беше привикан във външното ни министерство турският посланик. Борисов коментира темата в Белград, след срещите на високо равнище между Сърбия, България, Гърция и Румъния.

Ако ние четиримата тук си заговорим за историята 30 години назад, трябва да си тръгнем на мига. Няма да могат да ни разтърват. Така че, историята  - за историците, а ние да се опитаме на нашите народи да им осигурим просперитет, доходи и да се радват. Прекрасен град е Белград, прекрасен – Букурещ, прекрасен – Солун, прекрасна е София ски курорти, морета, реки… Това богатство сме длъжни да го направим да работи за хората, а не за трети страни.

Борисов определи предстоящото европредседателство като балканско, убеден е че поставените цели могат да се постигнат само с общо взаимодействие в региона.  

Борисов подчерта: Нямаме целите на Вишеградската четворка... Това, което имаме като план, не е срещу Брюксел и Франция.


Премиерите Бойко Борисов, Алексис Ципрас, Михай Тудосе и президентът – домакин Александър Вучич разговаряха в същия формат, два месеца след разговорите във Варна. Обсъждан е напредъкът по развитието на икономическото сътрудничество, бъдещи инфраструктурни проекти, укрепването на регионалната стабилност, подкрепата за интеграцията на държавите в региона, което е приоритет на България в предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз.

Срещите на лидерите на четирите балкански страни ще продължат през март в Букурещ. Започват да действат четиристранни формати между ресорни министри.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени