Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Попйорданов: От години Банско не се развива устойчиво, а е обект на монополни интереси

МОСВ организира кръгла маса за НП "Пирин" и "Ски зона Банско"

| обновено на 11.12.17 в 09:06
Снимка: МОСВ

Представители на институциите и екоорганизации ще обсъдят на кръгла маса изграждането на втори кабинков лифт в Банско. В рамките на срещата в Министерството на околната среда ще бъде разгледан проектът на Министерския съвет за промяна на плана на управление на Национален парк "Пирин".


Миналия месец жители на Банско и представители на бизнеса протестираха с искане за изграждане на втори кабинков лифт. Според тях само така може да се отговори на засиления туристически поток. Еколози от своя страна смятат, че строежът на втори лифт може да доведе до масова сеч в защитения парк.

Идеята за промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин" и за даване на съгласие за сключване на допълнително споразумение за изменение на договор за предоставяне на концесия върху защитена територия от Национален парк "Пирин". 

В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" председателят на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов коментира, че от години Банско не се развива устойчиво и хармонично, а се е превърнал в обект на монополни интереси:

Банско загуби своята автентичност с всичко, което се случи. Неговата ски зона беше разчетена за 6-7000 туристи – такава леглова база да има долу в града. В момента е 18-19 хиляди по различни данни, а може би и 20. Тази ски зона, когато се подписва договор за концесия изобщо не беше разчетена за такъв огромен туристопоток и за такава настанителна база. И цялото нещо, което ние виждаме, е едно бетониране на бъдещето на Банско. То не се развива по един хармоничен и устойчив начин.


Местното население не намира за себе си работа в Банско. Ние виждаме, че хората, които работят в ски зоната са едни мигранти, едни хора, които са между морето и Банско, т.е. тази ски зона чий интерес обслужва и на кого тя е интересна, попита Попйорданов и изтъкна, че хотелиерите и ски инструктурите от Банско са поставени в неравностойно положение по отношение на използването на ски зоната

За всички нас е странно, че целият инструментариум на властта, целият капацитет на администрацията е насочен към това да се реши въпросът на един концесионер в България и с това се занимава общественото мнение на България от десетилетия. Ние виждаме, че този концесионер не е съвсем точен към законите, той ги нарушава, водят се постоянно съдебни дела, решенията не се превеждат в изпълнение и този концесионер, който, при това е една офшорна зона – там са му сметките, получава едни такива преференции спрямо всички останали възможни участници, и които имат интерес към Пирин или към планините в България.


Може би трябва да разширим въпроса защо разглеждаме планинския туризъм на официално ниво като ски туризъм, а останалите видове туризъм като че ли не са  във фокуса на внимание. Според Попйорданов обаче няма да има нов лифт на Банско, тъй като до момента никой не е казал къде ще минава евентуален такъв в рамките на съществуващата концесия, а промяната ѝ с допълнително споразумение е нарушение на Европейска директива за концесиите:

В момента има едно голямо говорене. Очевидно желанието на изпълнителната власт е да даде сигнал, че тя ще направи нещо и да провери доколко общественото мнение може да се мобилизира за друг сценарий и да протестира. Проверява се тази чуваемост в момента. Това сме го виждали и при промени на други закони, на други решения. Пробват ни, дали ще реагираме, как ще реагираме, дали сме способни да реагираме и да се мобилизираме.

Интервюто на Лора Търколева с Любомир Попйорданов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна