Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Кючуков: Едва ли може да се очаква, че напрежението в Близкия изток ще бъде краткосрочно

Любомир Кючуков
Снимка: БГНЕС

Едва ли може да се очаква, че напрежението в Близкия изток ще бъде краткосрочно, въпреки че аз не бих очаквал крупен военен конфликт, ангажиращ други държави от региона, но очевидно напрежението между Палестина и Израел, включително и сблъсъците, ще продължат. Това заяви в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения (ИИМО):

Политическата ситуация също ще продължи да бъде изключително тежка. Бих казал, че основните резултати от признаването от страна на САЩ на Йерусалим за столица на Израел са: напрежение в Близкия изток, въпросителни в отношенията Европа – САЩ и самоизолация на САЩ в международен план. В крайна сметка решението, което би следвало да се търси в Близкия изток, може да бъде единствено по пътя на преговорите, т.е. с осъзнат и възприет ангажимент и от двете страни в конфликта, че постигнатото споразумение, каквото и да бъде то, ще бъде спазвано. Това е нещо, което в продължение на 70 години не се е случило, но Европа е достатъчно еднозначна по този въпрос. Израелското решение за преместването на столицата и признаването от САЩ противоречи на резолюциите на всички документи на Съвета за сигурност и на ООН, и то по-скоро затруднява воденето на преговори и на практика блокира мирния процес там.

Не бих казал, че признаването от страна на САЩ на Йерусалим за столица на Израел е стъпка към международно лидерство от страна на САЩ, т.е. разкриващо нови възможности за тяхното посредничество в този процес, по-скоро е елемент от една очертаваща се самоизолация на САЩ, добави още Кючуков:

Тук следва да се отбележи, че това решение на САЩ постави в доста неуютна позиция дори и партньорите и съюзниците на САЩ в арабския свят. Една Саудитска Арабия, която иначе намира все повече допирни точки за сътрудничество с Израел за един общ фронт срещу Иран, не може да си позволи да приеме подобна стъпка. От друга страна, това ще радикализира ситуацията в Близкия изток, респективно ще отвори ново поле за действие и активност на Иран, така че за мен трудно би могло да се очаква именно това да даде тласък за решаването на проблема.

Цялото интервю с Любомир Кючуков можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна