Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен доклад констатира нарушения на човешките права в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В последните 15 години, по време на управлението на партията на Реджеп Тайип Ердоган, правото на живот на над 44 000 души в Турция е нарушено. Увеличават се нарушенията на правата на човека и те остават безнаказани. Това са изводите в доклад на опозиционната в Турция Републиканска народна партия, по данни на Фондацията за човешки права и други граждански организации, представен по повод Световния ден на правата на човека. Илюстрация за тези нарушения е разказът на българи, работили преди години в югоизточната ни съседка, които през тази година прекарват известно време отново там.

Свобода на словото в Турция вече не съществува. Това казва Йорданка, която не назоваваме с истинското ѝ име, заради страховете ѝ:

Не само разговорът прекъсва, интернетът ми прекъсна за два часа. Споделям с една туркиня, с която се запознахме на плажа, за това и тя ме предупреди, че се подслушват телефоните. Мъжът ми говори с България, спомена нещо за Ердоган и му прекъсна разговора. Туркинята ми каза да не позволяваме такова нещо да ни се случи трети път.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Таня Милушева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна