Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малкият Никола се нуждае от жизнено необходима рехабилитация, за да не атрофират мускулите му

Срещаме ви с Миглена Брайнова - майка на 4-годишния Никола, който страда от спинална мускулна атрофия. Диагнозата е поставена, когато момчето е на 8 месеца. Заболяването засяга основно мускулите, тъй като липсва протеин в гръбнака. "Българската Коледа" помага на семейството със средства за рехабилитация, която е жизнено необходима за детенцето, за да не атрофират мускулите му.

У дома Никола се придвижва с инвалидна количка, а навън - чрез количка с дистанционно управление, която е по-сигурна и безопасна.

Цената на една умна инвалидна количка, и то втора употреба, която да се използва извън дома, е от порядъка на 7 хиляди лева. Миглена казва, че в повечето европейски държави инвалидните колички и т.нар. вертикализатори се предоставят на нуждаещите се деца безплатно. Лечение съществува и за диагнозата на малкия Никола. За съжаление, лечението все още не се прилага в България и е много скъпо, затова семейството на момченцето обмисля да емигрира в Австрия, където то е безплатно.

В България няма официална статистика колко деца страдат от заболяването на Никола, но пък има много хора, които се включват в инициативата „Българската Коледа“ и искат да им помогнат.

Единственото желание на Миглена за Коледа е малкият Никола да оздравее.

Да станеш дарител на "Българската Коледа" пък е още по-лесно. Просто изпрати SMS на номер 1117 за М-Тел, Vivacom и Telenor. С всеки SMS дарявате 1 лев на дете в беда. И не забравяте - кампанията "Българската Коледа" не завършва с коледните празници. SMS на 1117 можеш да изпратиш през цялата календарна година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна