Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се намери ли решение на проблемите на добричлии с ВиК - Добрич

| обновено на 13.12.17 в 10:12

Миналата седмица в предаването „Преди всички“ на „Хоризонт“ беше излъчен репортаж, който разказа за тревогите на граждани от Добрич, които подадоха колективна жалба, придружена с подписка до местното ВиК. В репортажа те разказаха за общите водомери, за лошото качество на водата и за постоянните аварии, заради които се спира водата в домовете им всеки ден.

В отговори на жалбата управителят на ВиК - Добрич Тодор Гикински се срещна с част от недоволните, за да чуе проблемите им. Срещата обаче започна не с проблемите, с които хората повече не искат да съжителстват, а с недоволството на Гикински от жалбата, тъй като тя е била адресирана не само до него, но и до още шест институции в държавата. Според управителя твърдението на хората, че в Добрич качеството на водата е лошо, е невярно. Оказва се, че гражданите дори и да искат да направят анализ на водата, не могат, тъй като Регионалната здравна инспекция не извършва такива платени услуги. Гикински изрази готовността си да съдейства като професионалист при вземането на пробите, след което той лично да ги даде за изследване в независима лаборатория. В защита на своята работа управителят на ВиК дружеството припомни на гражданите аварията на помпената станция в Приморци, която остави града без вода за три дни.

За още един проблем с водопреносната мрежа в града стана ясно по време на срещата – фиктивната зонираност.

Тодор Гикински обясни, че в момента се изготвя подробен доклад за това какво е заварил във ВиК дружеството и неговия план за справяне с тежката ситуация. Освен това той обяви, че цената на водата в Добрич за догодина няма да поскъпне, дори ще се постарае да бъде намалена – с колко точно, не се ангажира да предвиди. Цената в Добрич от години е 2,96 лева. Според Гикински проектът за снабдяване на Добрич с вода от язовир Цонево е нефункционален и ще повиши драстично цената на и без това най-скъпата вода в България.

От репортажа на Мая Щърбанова в звуковия файл можете да чуете още за проблемите на добричлии. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна