Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Картини върху хартия“ – изложба на проф. Андрей Даниел

Проф. Андрей Даниел: Вдъхновението е по-скоро функция на душата на твореца, отколкото на времето около него

Снимка: Ани Петрова

Изложбата „Картини върху хартия“ на проф. Андрей Даниел се открива днес от 18.00 часа в галерия „Ракурси“. Експозицията може да бъде видяна до 6-и януари 2018 година.

Андрей Даниел е роден през 1952 година в град Русе. Завършва Националната художествена академия, специалност „Живопис“. От 1991 година е доцент, а само шест години по-късно – професор по живопис в НХА. Работи основно в областта на живописта, но също и на стенописа, сценографията, графиката и оформлението на книгата. Има над 150 участия в представителни изложби на българско изкуство в страната и чужбина и над 50 публикации. Автор на книгата ”Неща, места и хора” 2011, изд. ”Захарий Стоянов”, София.

Да си учител е рискована работа. Реалността винаги може да опровергае, уж провереното от времето твърдение, че сериозното занимание с живопис предполага непременно платно, маслени бои, четки и сериозно обмислени сюжети, казва той и добавя:

Изложбата е посветена на моите взаимоотношения със студентите ми. Благодарение на разговори с тях ми хрумна да се забавлявам малко с хартия, понеже те непрекъснато отбиват номера с по-леки техники и хартии и аз непрекъснато влизам в някакви обяснителни позиции да им обяснявам, че това не е точно живопистта, но те се оказаха прави.Снимка

Проф. Андрей Даниел сподели още, че художникът намира вдъхновение в неочаквани за хората неща – в един странен цвят, в слънчев ден. В изкуството вдъхновението е по-скоро функция на душата на човека, който прави изкуство, отколкото на времето около него.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна