Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културната програма на Председателството ще струва 4 милиона лева

Снимка: Ани Петрова, БНР


Бюджетът на културната програма на Българското европредседателство е 4 милиона лева и с него ще бъдат финансирани събития от различни видове изкуства. Това заяви зам.-министърът на културата Амелия Гешева в интервю за "Хоризонт до обед".
 

Шестмесечното председателство ще бъде официално открито със специална церемония в Народния театър "Иван Вазов" в София на 11 януари.

Един от приоритетите на самото председателство, поставени от правителството, е представянето на таланта на младите българи и съвременното изкуство в страната, уточни Гешева.  

Културната програма на Българското председателство е изпъстрена с много различни събития на територията на България и чужбина. Старали сме се да постигнем баланс между всички видове изкуства и различните творци.

Програмата за церемониите по откриването на европредседателството на 11 януари в Народния театър в София и на 1 февруари в Брюксел ще представя таланта и постиженията на българите.

Режисьор на представлението в София е Диана Добрева и то ще бъде подготвено от екипа на Народния театър. В Брюксел ще свирят Софийската филхармония, Людмил Ангелов, Тони Йончева, а програмата ще включва и фолклор. В белгийската столица ще има и други тематични събития, свързани с България, като изложби в евроинституциите.

Имаме планирани събития в Лондон, в Берлин, във Виена. Във Варшава вече стартира събитие, посветено на българските млади дарования. Почти няма европейска държава, в която да не се случват български събития догодина – смята Гешева.  

Бюджетът за културната програма е 4 милиона лева. Той включва събитията в България и в чужбина, декорация на сградите.

Предложения за културни прояви, свързани с европредседателството, са били събирани от лятото насам:

Чрез фонд "Култура" беше обявена сесия за намиране на проекти, посветени на Българското европредседателтво. Получените проекти са 485 за над 17 милиона лева. Одобрени са 55 за 1,6 милиона лева. Има различни проекти – като жанрови изкуства, като териториално представяне. Участват, за моя радост, много НПО с доказан опит.

По линия на музеи и галерии има селектирани други проекти от целевото финансиране на Министерството на културата, свързани с изобразително изкуство и представяне на културното наследство на България – заяви Гешева, която уточни, че Българското председателство съвпада с Годината на европейското културно наследство.

Какво още предвижда културната програма на европредседателството в България и в чужбина – чуйте в прикачения звуков файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна