Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Половината от инвестициите за вода – от цената за потребителите

Снимка: / Снимка: БГНЕС


Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов обобщи основанията за обявеното увеличение на цената на водата в редица градове на страната пред репортера на БНР Юлияна Корнажева. Повод за коментарите на ръководителя на регулатора стана изявлението от страна на БСП, че ще организира протест срещу нарастването на цените.

Според Иванов причините за поскъпването на водата са много дълбоки:

В продължение на повече от 5 години почти всички ВиК оператори имаха непроменени цени, което ги блокираше да извършват необходими инвестиции, които трябва да имат за цел да подобрят качеството на водоподаването за българските граждани и да предпазят българската природа чрез построяването на съответни пречиствателни станции.

За да отговорим на изискванията, които ни се поставят като страна-член на Европейския съюз, и за да можем да ползваме и съответна помощ от европейските фондове, очевидно България трябва да инвестира в своята водна инфраструктура. И въпреки че ще получим безвъзмездна помощ от Европейския съюз, около 50% от средствата, които трябва да бъдат вложени, трябва да бъдат получени чрез цената на услугата.“

Председателят на КЕВР признава правото на всеки български гражданин да изразява позиция и да протестира, но „КЕВР в момента не определя цени, защото те са определени със самото приемане на бизнес- плановете“, които, по думите му, са били разработени от ВиК оператора, след това са приети от съответния общински съвет  с участието на представители на всички политически партии, след това и кметовете на съответните общини участват в така наречената асоциация по ВиК в областта, която също приема този бизнес план със съответните цени, а в края процеса те се утвърждават и от областния управител и едва тогава – и от КЕВР. Освен това Иванов отбеляза, че за всеки от бизнес-плановете и респективно – цените за петгодишни период са проведени и обществени обсъждания, изразените мнения по време на които също са отразени.

Иван Иванов подчерта още, че ръководената от него комисия оценява бизнес-плановете и предложенията за тези цени критично и те са намалени няколкократно в кореспонденция с ВиК операторите:

Не признаваме такива заявления за разходи, които ВиК операторите не могат да оправдаят. Имаше случаи, когато се искаха разходи за несъществуващи пречиствателни станции и други подобни, които ние отхвърлихме. Ние се стремим да намерим точния баланс между това, че в България, уви, има много хора, които трудно могат да си позволят повишаване цените на комунални услуги, сред които е и водата като основно благо за всеки човек. И заедно с това – необходимостта да се развие водната инфраструктура.

Проверка за изпълнението на бизнес-плановете регулаторът ще направи най-рано след три години и ако има несъответствие и са направени инвестиции, по-малко от заложените в бизнес -плана, те ще бъдат отразени чрез намаляване цената на водата, което е санкция към ВиК оператора, но е в защита на интересите на потребителите, подчерта председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране и бе категоричен, че „регулаторът не може да допусне дори и един лев да отиде към оператора, ако той не е използван по предназначение.“

Иван Иванов се обърна и с послание към потребителите:

Българските граждани трябва да имат ясното съзнание, че подобреното водоподаване е свързано със здравето на хората и с опазване на чиста българска природа – не само за нас, но и за поколенията след нас.

Запис на репортажа на Юлияна Корнажева за предаването „Нещо повече“ можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна