Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ: Подкрепяме усилията на България за влизане във валутния механизъм, предхождащ въвеждането на еврото

| обновено на 14.12.17 в 17:43


Международният валутен фонд подкрепя усилията на България за влизане в механизма, предхождащ въвеждането на еврото и в Еврозоната след това. Това заяви ръководителят на мисията на Фонда у нас Йорг Декресин. Той посочи, че влизането във валутния съюз ще донесе ползи, но и нови отговорности на България. Международният валутен фонд препоръчва по-активна работа за пазара на труда и в борбата с корупцията.
МВФ очаква растеж на икономиката около 3,9 на сто тази и следващата година:
Има сигнали, че икономиката се развива близо до потенциала си или малко над него -  това може да се види по ръста на заплатите. Инфлацията засега е доста ниска. Затова ние мислим, че все още има известно време преди натискът върху икономиката да стане притеснителен, обясни Декресин. Той посочи още, че основните рискове пред икономиката в дългосрочен план са свързани с пазара на труда:
Все още има много дълъг път, който трябва да бъде извървян, за да може нивото на доходите да достигне средноевропейските стойности. Подобряването на достъпа до образование и последващо обучение е изключително важно, за да се посрещне сложният и задълбочаващ се проблем с липсата на квалифицирана работна ръка. Това е начинът да се подкрепи продължаващото приближаване на доходите в България към средноевропейските нива.

СнимкаКонстатациите на МВФ за българската икономика се подкрепят от повечето специалисти в страната, изтъкна финансистът Любомир Дацов в интервю за предаването „Нещо повече“. Той е несъгласен само с едно:

Не смятам, че е нормално да има дефицит в момента. Да, може да приемем обясненията, че има изоставане в инвестициите. Това обяснение е разбираемо, но неприемливо. Проблемът е в управлението (на инвестициите).

Според финансиста е необяснимо защо у нас все още липсват законови текстове за т.нар. капиталово бюджетиране – как точно изпълнителната власт (правителството) управлява инвестициите на публични средства:

Наличието на механизъм улеснява живота им. Една модерна система позволява реализирането на политически цели, позволява гъвкавост. Не виждам защо онова важно нещо, което дава ефективността на бюджетните разходи, го няма. Това е по-скоро недооценяване на нещата.

Дацов отчита, че въпреки сътресенията на политическия фронт, българската икономика се развива добре, особено в секторите без политическа намеса.

Всички негови констатации и прогнози чуйте в прикачения звуков файл. Чуйте и репортажа на Марта Младенова от годишната пресконференция на мисията на МВФ у нас.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени