Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавните производители на ток създават дефицит по отношение на дългосрочното предлагане на електроенергия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От Асоциацията "Свободен енергиен пазар" твърдят, че държавните производители на ток създават дефицит по отношение на дългосрочното предлагане на електроенергия. Търговците на ток нямат възможност да изпълняват договорите с клиентите си, заявяват от Асоциацията в становище, изпратено до премиера.

Вчера индустриалните консуматори предупредиха, че токът, който купуват от търговците, ще поскъпне с между 50 и 90 на сто от догодина, а това ще доведе до масови фалити на предприятия.

Според асоциацията, ограниченото предлагане на ток и повишаване цената му за крайните потребители създава напрежение между участниците на пазара. В становището се посочва, че като резултат от създалата се ситуация, част от търговците на електроенергия са се оттеглили, други са били отстранени, а трети са започнали да предоговарят текущите си договори с клиентите си.

От своя страна потребителите се обявиха срещу предлагането и драстичното поскъпване, тъй като това би се отразило крайно негативно на финансовото им състояние. Освен това едно друго решение, всички производители с мощност над 5 мегавата да бъдат длъжни да продават тока си на енергийната борса, създава допълнително напрежение между страните по веригата на производството, доставката и търговията на ток у нас.

В същото време председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев заподозря изкуствено повишаване на цената на тока за индустриалните енергийни консуматори. Той ги посъветва да преминат към регулирания пазар.

Да не се подават на този натиск, на този рекет и шантаж, на тазr една шепа търговци, няма нужда да плащат 100-120 лева за енергия при положение, че имат възможност свободно и безпрепятствено да се върнат на регулирания пазар, тоест, просто казано да минат обратно към НЕК и да плащат 76 лева за електрооенергия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна