Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Печален прецедент" в поетичен конкурс, почти единодушно жури ще прегласува избора си

Петър Чухов
Снимка: БГНЕС


Противоречие обхвана поетичния конкурс „Иван Пейчев“ в Шумен. Днес на специална церемония в града трябваше да бъде награден обявения във вторник за победител в конкурса – поетът и музикант Петър Чухов.

В сряда обаче Община Шумен, която е основен организатор на състезанието, обяви, че изборът ще се прегласува. Причината е атестация от Съюза на българските писатели, относно нарушени процедури, като председателят на Съюза Боян Ангелов е част от журито.

Според други съдии обаче истинската причина е, че Ангелов е единственият член, гласувал за различно име от Чухов:

Председателят на Съюза на българските писатели е протестирал пред кметската администрация заради някои неспазени процедурни моменти. Същевременно е много показателно, че журито е гласувало почти единодушно за избрания кандидат, с изключение на председателя на СБП, който е посочил друго име. Всички сме гласували. Това ме прави притеснен за чистоплътността на процедурата в момента – заяви литературният критик Иван Карадочев.

Същевременно за втора година интересът към конкурса е повишен, като през журито са преминали 180 книги.

Кандидатът на председателя на СБП дори не е в късата ми листа, която включва 6-8 кандидата, от които избирам предложението си. Лично за мен, този кандидат не може да бъде награден в конкурс, посветен на Иван Пейчев. Той може да бъде награден в конкурс, където се търси друга стилистика.

Според Карадочев именно творчеството на Чухов най-много съответства на „духа“ в поезията на Иван Пейчев. С това мнение е съгласен и проф. Добрин Добрев, също в журито. Двамата проявяват разбиране към решението на Общината, предвид вероятното й желание да не опорочава името на Пейчев. 

Никой от членовете в журито обаче не разбира защо се налага прегласуването и не възнамерява да променя избора си. Като „печален прецедент“ определя евентуално прегласуване и трети потърсен за мнение съдия - проф. Пламен Шуликов.

Целия разговор за противоречивия конкурс в Шумен, както и поезия от Петър Чухов и Иван Пейчев, чуйте в прикачения звуков файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна