Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кшищоф Варга: Културата не се подчинява, не подлежи на ръководство

Кшищоф Варга /д/ и Гриша Атанасов пред Радио София
Снимка: Катя Василева
Полският писател и журналист Кшищоф Варга и Гриша Атанасов, журналист и преводач, рицар на книгата гостуваха в последното издание на "Радиоприемница" от Панаира на книгата в НДК. Двамата коментираха актуалното състояние на културната среда в България и Полша, общественото мнение и медийните тенденции.


Случващото се на политическата и обществената сцена в Полша, което може да бъде определено като голяма консервативна контрареволюция, рефлектира върху културната дейност в страната и то съвсем не метафорично, изтъкна Кшищоф Варга пред Радио София. Особено това се усеща сред творците в театъра и киното, тъй като тези области на изкуството се нуждаят от дотации от страна на държавата:

Управляващите се водят от убеждението, че културата може да се контролира, да се направлява. Но културната област не се подчинява, не подлежи на ръководство, на спускане на нареждания отгоре, категоричен е Варга.

Гриша Атанасов определи ситуацията у нас като "пълзящ преврат" в областта на медиите, като освен обществените медии, всички други медии са подчинени на корпоративни интереси, а жълтата преса се използва за разправа с бизнес противници. Според Атанасов у нас качествените журналисти са изтласкани от големите медии и са принудени да водят блогове и да правят малки сайтове, поради което анализи, критична и разследваща журналистика се намират предимно в интернет.

Сн: Катя ВасилеваВ обществените медии все още се запазва някакво равнище на изказа, излъчват се и културни предавания, но езикът на останалите медии става все по-примитивен, груб, търсещ ниските инстинкти, търсещ първоначалния ефект и привличане на вниманието, зад което не се крие нищо всъщност. 

Кшищоф Варга потвърди навлизането на пошлия, агресивния и вулгарен език в медиите, но изрази оптимизъм, отбелязвайки, че в Полша се забелязва тенденция отново да се търси по-сериозно, по-задълбочено съдържание като дори потребителите са склонни дори да плащат за това.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна