Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Форми на съвместно съществуване" - глобално и интимно

Снимка: http://structura.gallery
„Форми на съвместно съществуване“ е озаглавена откриващата изложба на галерия „Структура“. Каква е концепцията на новото пространство за изкуство и замисълът на първата експозиция, която ще посрещне своята публика на 19 декември, разказва кураторът Мария Василева:

Това е едно ново пространство за съвременно изкуство, разположено в самия център на София и познато на много софиянци, защото години наред тук са били студиа на Българската национална телевизия. Ние положихме много големи усилия да бъде възстановено в първоначалния му блясък - така, както е строено в началото на 30-те години. Едно неочаквано просторно и красиво място, което връщаме на всички софиянци и на посетителите на София. Идеята е най-вече да се развива едно отношение към изкуството, да се отглежда публика, която да цени това изкуство. Затова и планът на галерията е изложбите да стоят малко по-дълго време.

Фразата "форми на съвместно съществуване" е особено актуално днес, когато големият въпрос е как съжителстваме в този огромен свят. В едноименната изложба обаче става дума и за много по-интимни сфери от живота, в които също изникват общи проблеми, изтъква Мария Василева:

Опитвам се да намеря работи, които да отразяват всички тези аспекти от едно общо живеене или опита ни да живеем нормално и хармонично в този толкова объркан и динамичен свят. В изложба участват над 20 художника - български и чуждестранни. Има и доста политически работи, които се занимават с проблемите на миграцията, има и много интимни работи, които засягат личното съществуване и как всеки един се чувства в собствената си кожа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна