Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Димитър Петров: Проф. Плочев през цялото време изпълнява някакви външни нареждания

Д-р Димитър Петров
Снимка: БГНЕС

Подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров напусна поста си: Проф. д-р Камен Плочев заяви, че не може да работи с мен и понеже имах една контузия и като се върнах след болничните бях посрещнат с четири варианта за предложения за освобождаване. Три срещу обезпечение и един по чл. 328, т.е. като ръководен кадър. Държа да кажа, че този член не може да се ползва от НЗОК. Той касае търговски дружества. Констатирах, че и аз не мога да работя с него по простата причина, че проф. Плочев не познава нито системата, нито терминологията. След три месеца и половина не виждам да е напреднал в това отношение.

На въпрос дали има политики на предишния управител на НЗОК д-р Глинка Комитов, които проф. Плочев не е продължил, д-р Димитър Петров обясни: Той през цялото време изпълнява някакви външни нареждания, най-вече от предишния екип на министерството. Доколкото виждам, основното нещо, с което се занимаваше, беше тръгнал да мести Касата в Центъра по хигиена. Виждам някакъв нарастващ хаос в Касата. Тази администрация трябва да има ясна цел. Там трябва да работят хора на високо ниво в здравното осигуряване.

При лекарствата бяха заложени 98 млн. лв. отстъпки, добави той: Следствие на допълнителни преговори, които водихме с фирмите, увеличихме тази сума и в момента Касата ще събере между 160-170 млн. отстъпка. Проф. Камен Плочев

По думите на д-р Димитър Петров очаквания контрол на изразходването на средствата на Касата няма да се осъществи:

Само с административни мерки колкото и да се увеличи контролът. Контрол се прави на ключови места в една система, а не в цялата. Многократно сезирахме министерството, много от националните консултанти – някои от тях не си изпълняват задълженията да предложат адекватни фармакотерапевтични ръководства. След като нищо не се направи, се тръгна, като единствена спасителна мярка, мораториум върху новите молекули. /…/ Трябва ясно да се кажат имената на хората, които направиха това нещо и които подведоха и парламента и правителството и го поставиха на пачи яйца. Идеята за мораториума дойде от шефката на Лекарствена дирекция Галя Кондева и Жени Начева, която по това време беше съветник на Кирил Ананиев като председател на Надзорния съвет, както и проф. Плочев.

От пресцентъра на НЗОК заявиха пред „Хоризонт“, че не искат да коментират констатациите на д-р Димитър Петров. От здравното министерство също не отговориха на въпросителните, които постави д-р Петров.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна