Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премълчаната история на Йерусалим

БНР Новини
„Обсадата и разрушението на Йерусалим от римляните", Дейвид Робъртс (1850)
Снимка: Wikipedia

Какво знаем за Столицата на света, за Световното духовно средище? Най-вече, че е политическа „ябълка на раздора“ между израелци и палестинци. Но малцина днес се сещат, че Йерусалим е между най-старите градове на планетата – датира от около 4-то хилядолетие пр. Хр. Влизал е в пределите на много древни и средновековни държави и е бил завладяван от различни народи с различни религиозните възгледи.
Градът е бил разрушаван 2 пъти, обсаждан 23 пъти, атакуван 52 пъти, завладяван и отвоюван 44 пъти. Преминава последователно в ръцете на асирийци, египтяни, азиатци, римляни, перси, византийци, кръстоносци и араби, които не спират да променят облика му.
Според преданията при цар Давид той се нарича Йевус. На иврит Йерушалаим означава „град на мира”, което е парадокс, защото в своята хилядолетна история той познава твърде малко периоди на мир. На арабски език името му е ал-Кудс, което означава “свещен”.
За това в навечерието на Рождество ще си припомним не само най-известните неща за този Град на градовете, но и с факти, които често пъти се подминават, премълчават или недоизказват. Както и за връзката на Йерусалим и българската иконопис, българското духовно развитие, за влиянието му върху християнското ни съзнание.
В разговорът ще участват историчките Екатерина Дамянова и Веселина Вачкова, издателката Гергана Рачева и богословът Пламен Цонов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени