Премълчаната история (1001 защо – Ефир знание)

сряда, от 15.30 часа до 17.00 часа

Едно предаване за клишетата, предразсъдъците и преднамереното фалшифициране на факти от миналото, съпътствали през вековете изстраданата историческа истина. Среща в ефира с нашата суета и комплекси, със страховете, болезнените амбиции и субективните пристрастия на политици, така и не успели да се превърнат в държавници и на културтрегери, оставили толкова бели петна или черни страници във времето. Не на последно място – с поуките, уроците и надеждите, които паметливата муза на историята Клио за разлика от нас, хората, не обича да премълчава. Може би защото самата история се повтаря. Мото на водещия Румен Леонидов: Историята като литература, литературата – като история.

Екип на предаването: Румен Леонидов, Митко Новков, Росица Панайотова, Венета Гаврилова

Публикации

Премълчаната история на ген. Иван Колев

Дълго време неговото име стои в сянката на полузабравата, на неловкото мълчание. Ето защо. На 3 септември 1916 г. Първа конна дивизия под командването на ген.-майор Иван Колев, която едва предния ден е започнала бойни действия срещу Румъния в Първата..

обновено на 23.11.17 в 10:56
Доц. д-р Цветелин Степанов, Митко Новков и доц. д-р Александър Николов (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“.

Религиите на древните българи

Древните времена на нашите прабългарски предци са обвити в неясноти, мъгли, пелени – всичко това заради малкото информация, оскъдицата от съвременни тям източници, беднотията откъм артефакти и други материални носители на знание. Въпреки това има мнозина..

публикувано на 15.11.17 в 17:10

Премълчаната история на Октомврийската революция

Направихме анализ на историческата роля или антироля на случилото се точно преди 100 години – началото на една от най-кървавите страници, които познаваме. Какво се съхранило в човешката ни памет, какво успя да понесе и не успя християнската ни цивилизация,..

публикувано на 08.11.17 в 17:15

Будители на българското - някога и днес

1 ноември е Ден на будителя и е ден, в който предпочитаме сякаш да се вглеждаме повече в българските будители в миналото, отколкото в настоящето. Хубаво е обаче да се стори някак „кооперативно”: да съвместим будителите от преди и тези от сега, за да..

публикувано на 01.11.17 в 17:10

Премълчаната история на държавата КТБ

Повод за предаването е двегодишно журналистическо разследване, което съдържа доказателства за политическа корупция и дава ясен отговор на въпроса „Къде са парите”. Гостите в студиото ще  разкажат историята на Корпоративна търговска банка и ще разкрива..

публикувано на 25.10.17 в 17:10

Изгубената Беломорска Тракия - завръщане и реконструкция

В тези дни, когато историческата справедливост беше възстановена и в Албания беше признато съществуването на българско етническо малцинство (предаването „Премълчаната история”, трябва да подчертаем, на два пъти имаше тема българските селища по източната..

публикувано на 18.10.17 в 17:10
Христо Буковски, Румен Леонидов и доц. Веселина Вачкова (отляво надясно).

Премълчаната история на магичните знаци от българската непреходност

В студиото гостуват двама творци - единият работи в областта на науката, а другият е писател, който изследва научните тайни. Това са доц. Веселина Вачкова, дописен член на БАНИ и Христо Буковски. Заедно с водещия те ще запознаят слушателите с онези древни..

публикувано на 11.10.17 в 17:00
Любен Козарев (вляво) и Митко Новков.

Корея - полуостровът с бурна история, страховито настояще и заплашително бъдеще

Разменяните в последните месеци обидни реплики и нападки между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския ръководите Ким Чен Ун изправиха цялото човечество, включително българите пред болезненото осъзнаване - светът е глобален, следователно ако..

публикувано на 04.10.17 в 17:10

„40 капки кръв“ на Веселин Тачев и „Самиздат 1963 - 1966“ – непознатата българска интелектуално-литературна съпротива

Шири се сред българското общество тезата, че по време на комунистическия тоталитаризъм не е имало прояви на съпротива, а тихо и мирно сме си живуркали сред блатото на безвремието. Особено силно това убеждение се прехвърля върху представителите на наричаната..

публикувано на 27.09.17 в 17:10
Гробницата на княз Александър I Батенберг в столицата, в близост до Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Премълчаната история на Александър I Батенберг

На 5 април 2017 година се навършиха 160 години от рождението на княз Александър Батенберг, наречен Съединител. Тази годишнина бе напълно премълчана от днешните ни медии дума за български държавник, който е пожертвал трон и династия за бъдещето на..

публикувано на 20.09.17 в 17:05