Премълчаната история (1001 защо – Ефир знание)

Румен Леонидов, Росица Панайотова и Митко Новков (отляво надясно)сряда, от 15.30 часа до 17.00 часа

Едно предаване за клишетата, предразсъдъците и преднамереното фалшифициране на факти от миналото, съпътствали през вековете изстраданата историческа истина. Среща в ефира с нашата суета и комплекси, със страховете, болезнените амбиции и субективните пристрастия на политици, така и не успели да се превърнат в държавници и на културтрегери, оставили толкова бели петна или черни страници във времето. Не на последно място – с поуките, уроците и надеждите, които паметливата муза на историята Клио за разлика от нас, хората, не обича да премълчава. Може би защото самата история се повтаря. Мото на водещия Румен Леонидов: Историята като литература, литературата – като история.

Екип на предаването: Румен Леонидов, Митко Новков, Росица Панайотова, Венета Гаврилова

Публикации

Познатият непознат Георги Марков

Името на писателя Георги Марков, отровен с чадър от българските комунистически тайни служби на 7 септември 1978 г. и починал 4 дни по-късно, се превърна в символ на българското дисидентство през последните години на 21 век. Което е донякъде странно, защото..

публикувано на 21.02.18 в 17:10
Кочо Гърнев в ателието си

Премълчаната история на изключителния живописец Кочо Гърнев

На 15 февруари т.г. духът на този непознат у нас български художествен гений ще тържествува – от 18 часа в Националната галерия, пл. „Княз Aлександър I“, в залите на цели два етажа, ще се открие негова грандиозна ретроспективна изложба. Защо едва сега? Защо..

публикувано на 14.02.18 в 17:15

Концлагерът „Белене“ – мрачният символ на тоталитарна България

Книгата на Борислав Скочев „Концлагерът „Белене 1949-1987. Островът, който уби свободния човек“ предизвика оправдан и разбираем възторг сред научните среди – изследването е скрупульозно, внимателно, издържано във всичките добри традиции на историческата..

публикувано на 07.02.18 в 17:10
Нели Трошева, Диана Хаджиангелова, водещият Румен Леонидов и проф. Иван Желев

Премълчаната роля на църковния хор

След като ние не отиваме в църквата на неделна служба, нека църквата влезе в нашите домове. В София има близо 50 православни храма, чиито неделни служби се посещават от не повече от 20 души. Или общо около 1000 столичани. В цялата страна положението е..

публикувано на 31.01.18 в 17:15

„Европейската гражданска война“ през първата половина на ХХ век

Тезата за европейската гражданска война през първата половина на ХХ век е идея на германския историк Ернст Нолте, който я развива в специална монография под същото заглавие. Издигайки това твърдение на висотата на академичните научни трудове, Нолте..

публикувано на 24.01.18 в 17:20
Фрагмент от изложбата, представяща колекцията на инж. Георги Мъндев

Неизвестно за Ботев от будителя Георги Мъндев

Инж. Мъндев открива марка с образа на Ботев, но оцветена в червено, вместо в синьо, което е обичайно за тази серия. Опитен  филателист го убеждава, че това е уникат. И г-н Мъндев почва да търси и други марки с образа на Ботев. Хобито му прераства в истинска..

публикувано на 17.01.18 в 17:20
10 януари 1997 г.

10 януари 1997 г. – датата, която преобърна (или пък не) съвременна България

Да се говори в исторически план за събития, които сме преживели, е винаги рисковано. Рисковано е, защото те по един или друг начин са засегнали и нас лично, което съответно прави така, че тъкмо през този досег-засег ги тълкуваме, интерпретираме, мислим и..

публикувано на 10.01.18 в 17:10

Премълчаната история на Матвей Вълев

В двутомната си „История на българското радио“ проф. Веселин Димитров отбелязва: … Можем само с тъга да си помислим за ранната гибел на фронта на човека, който би могъл наистина да напише една теория на българската радиожурналистика. Човекът, за когото..

публикувано на 03.01.18 в 17:15
Смъртта на цар Петър, миниатюра от Ватиканския препис на Манасиевата летопис

Цар Петър – недооцененият български владетел

Българската история харесва повече владетели, водили и печелили битки, отколкото осигурилите на своите поданици мирни и спокойни години. Като че ли най-ощетен в това отношение е цар Петър, един от последните предводители на Първото българско царство. При..

публикувано на 28.12.17 в 16:00
„Обсадата и разрушението на Йерусалим от римляните

Премълчаната история на Йерусалим

Какво знаем за Столицата на света, за Световното духовно средище? Най-вече, че е политическа „ябълка на раздора“ между израелци и палестинци. Но малцина днес се сещат, че Йерусалим е между най-старите градове на планетата – датира от около 4-то хилядолетие..

публикувано на 20.12.17 в 17:15