Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЧЕЗ започва проект по обезопасяване на въздушни електропроводи, за да съхрани живота на птиците

Снимка: БГНЕС

ЧЕЗ Разпределение и Българското дружество за защита на птиците ще работят заедно по проект, чиято цел е да опази застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи. Едновременно с това електроразпределителната мрежа ще бъде предпазена от пожари, вследствие на запалване на гнезда или прекъсване на електрозахранването при досега с птиците. Инициативата ще се осъществява в продължение на 5 години. През този период ще се инсталират около 9 хиляди различни съоръжения, каза екологът на ЧЕЗ Мария Георгиева:

Изолиране на опасните проводници чрез изолационни покрития, монтиране на съоръжения, които да позволяват птиците спокойно да кацат на нашите стълбове, така че да могат да си починат без да има заплаха за техния живот. Освен това планираме и монтиране на дивертори. Това са съоръженията, които маркират въздушната линия, така че по време на полет птиците да виждат въздушната линия и да не се блъскат в нея, за да няма проблем.

Дейностите ще се извършат в 19 специално защитени зони от мрежата Натура 2000, а проектът, за който има осигурено европейско финансиране е с бюджет 2.65 милиона евро.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени