Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българинът не вярва, че срещу осигуровките гарантират  достойна защита от обществените фондове

Ваня Григорова, КТ „Подкрепа“: Поскъпването на електроенергията ще е пагубно

Договорите на двата частни ТЕЦ-а с държавата трябва да бъдат обявени за неприемлива държавна помощ

Снимка: БГНЕС


Хората, които са принудени да напуснат работа по инициатива на работодателя срещу компенсация от поне четири заплати, вече няма да получават пълно обезщетение за безработица от Националния осигурителен институт. Тези промени по отношение правото на осигурените лица, изпаднали от пазара на труда, да получат подкрепа от общественото осигуряване срещу осигурителните си вноски, прокарани с една от многото промени в Кодекса за социално осигуряване през Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, коментира в ефира на „Хоризонт“ експертът от КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова.

Според синдиката мярката нарушава осигурителните права на работниците, а управляващите не са се вслушали в тази позиция, заяви Григорова и сподели, че текстовете на законодателните промени са били приети без задълбочени дебати и необходимото аргументиране:

Бях и на обсъждането в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, когато на второ четене след два часа и половина се приеха трите основни закона за 2018 година - Закон за държавното обществено осигуряване, за държавния бюджет и за здравната каса -  за два часа и половина успяха депутатите да гласуват безброй много текстове.

Според Григорова българинът от много време е загубил доверие за това, че срещу осигурителните си вноски ще получи достойна защита от обществените фондове.

Синдикалният експерт коментира и друга промяна, която вече е приета – правото на обезщетение за безработица  да се придобива при най-малко 12 месеца осигурителен стаж през последните 18 месеца, а не както бе досега: поне девет месеца осигурителен стаж от последните 15 месеца. Тя цитира очакванията на управляващите от мотивите за измененията, че чрез тази мярка от фонд „Безработица“ ще бъдат спестени 63 милиона лева, а сумата от всички предложения и промени, направени чрез закона за Държавната обществено осигуряване,  ще спестят на бюджета 79 милиона лева.

Ваня ГригороваГригорова добави, че допълнителни спестявания за бюджета ще се реализират и чрез намаляване на сроковете за получаване на обезщетение за безработица, както и чрез премахване правата за ползване на болнични дни от безработните при заболяване в рамките на първите 30 дни, след като са останали без работа.

Тя изрази и позицията на КТ „Подкрепа“, че всички сделки, свързани с пазара на електроенергия и с повишаване цената на електроенергията за бизнеса, следва да бъдат по-прозрачни и по-публични. Според нея:

През месец август за 17 секунди са направени сделки за няколко милиона лева. Нещо, което не е възможно да се случи. По този начин спекулативно се увеличават цените на електроенергията, което наистина може да бъде пагубно за крехка икономика като българската. Българската енергетиката, знаете, е натоварена със страшно много проблеми и другата тема в тази област, по която сме на едно мнение с работодателските организации е, че договорите на двата частни ТЕЦ-а с държавата трябва да бъдат обявени за неприемлива държавна помощ и затова са заведени няколко жалби до Европейската комисия. За съжаление все още отговор на тези жалби нямаме. А това е нещо, от което зависи цената не само за бизнеса, а цената и за потребление на електроенергия от домакинствата. Силно се надявам Европейската комисия най-сетне да заяви ясна позиция и да признае тези договори за неприемливи и незаконни.

Григорова заключи с коментар на думите на Делян Добрев, който в медийно изявление е прогнозирал поскъпване на електроенергията на свободния пазар от 50 до 90 процента:

Това наистина ще бъде пагубно. Защото ние не можем да си затваряме очите. Ние сме синдикати – уж не би трябвало да ни интересува какво ще случи с бизнеса. Но в крайна сметка всички разходи, които прави бизнеса, се отразяват и на нас като потребители и като граждани на тази държава. Ние не можем да стоим безучастни.

Запис на интервюта с експерта от КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна